odaberite odgovarajući model

Što gledati kod kupnje perilice rublja?

31.03.2022 u 15:49

Bionic
Reading

Kupnja perilice rublja i nije tako komplicirana ako znate što tražite. Upoznajte se s osnovnim karakteristikama te odaberite model koji će vam u potpunosti odgovarati

Na tržištu je dostupna široka paleta modela perilica za rublje. Jedne su s gornjim punjenjem, druge su s prednjim punjenjem, jedne su samo perilica, druge su perilica i sušilica u jednom i tako dalje. Zato postoji puno stvari o kojima trebate voditi računa prilikom odabira savršene kako biste bili sigurni da će odgovarati vama i potrebama vaše obitelji.

Perilica s gornjim punjenjem VS perilica s prednjim punjenjem

Iako su instalacije ono glavno na što treba paziti kod kupnje perilice rublja, prva odluka se ipak odnosi na to želite li model s prednjim ili s gornjim punjenjem. Klasična perilica rublja s gornjim punjenjem je puno jeftinija u odnosu na modernije modele s prednjim punjenjem. Ne manje važno, no ovakvi „konvencionalni“ uređaji troše puno više energije, a samim time su skuplji na tržištu. Osim toga, skuplji su i troškovi održavanja. Primjerice, perilice rublja Gorenje dolaze s prednjim punjenjem. Ovisno o pojedinom modelu neke se čak ubrajaju i u A+++ energetsku razred, što znači da je riječ o maksimalnoj energetskoj učinkovitosti.

Dimenzije perilice i njezin kapacitet

Kapacitet perilice odnosi se na volumen bubnja. Tako postoje perilice s minimalnim kapacitetom od 6 pa sve do 10 kg. Ova „najmanja“ perilica prikladna je za samce ili za parove, dok su modeli s većim kapacitetom idealni za obitelji s djecom ili općenito s više članova. Kada govorimo o dimenzijama perilice, mislimo na visinu, širinu i dubinu. Ako nemate previše mjesta, savjetujemo vam da razmislite o slim perilici rublja koja je dosta „plića“ u odnosu na klasične perilice.

Što podrazumijevamo pod energetskom učinkovitosti perilice?

Energetska učinkovitost perilice odnosi se na podatke koji ukazuju na potrošnju vode te na potrošnju energije. Obično su modeli s prednjim punjenjem energetski učinkovitiji u odnosu na modele s gornjim punjenjem, što znači da troše manje struje i vode. No, za koji god model se odlučili nećete pogriješiti, budući da se ove današnje perilice ubrajaju u više energetske razrede za razliku od onih starih perilica koje su imale samo jedan ili dva programa pranja. Stoga, razmislite o Candy perilici rublja koja se svrstava u energetski razred A. Ima čak 16 različitih programa pranja. Od tih 16 programa brzih je 9, tako da ćete moći oprati rublje za manje od sat vremena. Osim toga, bitno je napomenuti da brzina je brzina centrifuge 1200 okretaja u minuti, a ne treba zaboraviti niti na motor pretvarač koji osigurava duži vijek trajanja, veću pouzdanost i visoku razinu energetske učinkovitosti.

Dostupni programi odnosno ciklusi pranja rublja

Perilice s gornjim punjenjem obično imaju manje programa pranja za razliku od perilica s prednjim punjenjem. Osim toga, kraće peru rublje, tako da postoji mogućnost da neće sve biti savršeno čisto. No, bez obzira na sve navedeno, prilikom odabira perilice provjerite koji su dostupni programi, razlikuju li se temperature pranja kod pojedinih programa i slično. Osim uobičajenih programa pranja izdvajamo program prethodnog namakanja, zatim dodatno ispiranje rublja, a tu je i funkcija pare koja uklanja neugodne mirise, osvježava rublje te naposljetku olakšava glačanje. Ako se svakodnevno bavite sportom ili imate djecu koja cijeli da provodi vani, razmislite o tome da odabrana perilica ima SportWash program pranja koji učinkovito tretiranja mrlje od trave i znoja. Za one najmlađe postoji antialergijski program pranja kojim nestaju svi tragovi deterdženta i omekšivača.

Posebno je zanimljivo to da brojni modeli perilica imaju dodatne funkcije poput Bojaj i operi; sve što trebate je uslikati mobitelom rublje, a stroj će odabrati najprikladniji ciklus pranja.