super hrana jeseni

Stigao prvi domaći eko kupus

28.08.2020 u 11:43

Bionic
Reading

Najstarije hrvatsko eko imanje Zrno ovih dana se zeleni od zdravlja, jer stigao je prvi ovogodišnji urod eko kupusa

Kupus ili zelje jedna je od onih povrtnica koje svi dobro znamo, a zbog svoje hranjivosti i dobrobiti za zdravlje nužna je namirnica u svakoj kuhinji. Kupus sadrži obilje vitamina C, vitamina A, folne kiseline, magnezija, željeza i mnogih drugih nutrijenata. Očuvanje nutrijenata i sve dobrobiti koje nam kupus donosi osigurava kvalitetan i brižan, organski uzgoj poput onog na eko imanju Zrno:

„Proces uzgoja počinje još u proljeće sjetvom 40 000 biljaka u kontejnere za presad. Početkom svibnja, presad se sadi na uzdignute gredice zaštićene dvoslojnom folijom kako bi se suzbili korovi. Česte kultivacije i dovoljna količina vode, ključni su za uspjeh“ – David Pejić, direktor eko imanja Zrno.

Domaći eko kupus idealan je za pripremu različitih salata i kao dodatak sendvičima, a budući da ova sorta Zrno kupusa daje plosnato-okrugle glavice, idealan je za preradu poput kiseljenja.

Sada je vrijeme da se opskrbite zdravim kupusom bez GMO-a, pesticida i ostalih toksina! Domaći eko kupus, kao i ostalo svježe povrće iz organskog uzgoja sa Zrno eko imanja potražite u bio&bio trgovinama.

Recepti:

Hrskav i mirisan kupus

Za 4 osobe

Sastojci:

  • 3 jušne žlice maslinovog ulja
  • 1 manja glava kupusa (500g)
  • korica od jedne naranče
  • 2 prstohvata soli
  • 1 prstohvat muškatnog orašćića

Priprema:

Na tanko narežite ili naribajte kupus. Na zagrijanom ulju propirjajte kupus prevrćući ga te posolite. Nakon 3-4 minute umiješajte muškatni orašćić i koricu naranče.

Recept preuzet iz Planetopijine kuharice Ljeto, autorice Jadranke Boban Pejić, foto: Dag Šola Oršić.

Zeleni tonik

Sastojci:

  • 2 šalice sitno nasjeckanog kupusa
  • 1 jušna žlica peršina
  • 1 komadić oguljenog đumbira

Sve sastojke stavite u blender i izmiksajte. Prema potrebi dodajte malo vode.

Recept preuzet iz Planetopijine kuharice Supernapitci, autorice Jadranke Boban Pejić, foto: Maja Danica Pečanić.