brzo i fino

Sočan i jednostavan kolač od jagoda: Ako ga poslužite žlicom, bit će pun pogodak

03.07.2023 u 11:59

Bionic
Reading

Ovaj izgledom skromni kolač od jagoda osvaja okusom i lakoćom pripreme. U sezoni jagoda uživajte u prepoznatljivom i omiljenom okusu, a kasnije ih slobodno zamijenite nekim drugim bobičastim voćem i poslužite uz kuglicu sladoleda

Jednostavan i lak za pripremu, ovaj kolač je idealan za pripremu čak i za najveće početnike. Naime, ako ga grabite žlicom to ne znači da vam recept nije uspio. Sasvim suprotno, ovo je desert koji se pripema u jednoj posudi, brzo peče i još brže jede – i to žlicom.

Tijesto ovog kolača se brzo sjedini uz minimalan napor, koristeći osnovne sastojke iz smočnice i malu šaku bobičastog voća - smrznutog ili svježeg. Ako koristite smrznute jagode, svakako ih prvo odmrznite. Gnječenjem iz voća izvucite što više soka kako bi kolaču dali dodatnu vlažnost tijekom pečenja. Dodajte mrvicu svježe mljevenog kardamoma ili mljevenog đumbira na vrh prije pečenja, ako želite, ili malo svježeg bosiljka kad ga vrućeg izvadite iz pećnice.

Potrebni sastojci:

  • 115 grama neslanog, otopljenog maslaca, plus još malo za podmazivanje
  • 145 grama smrznutih i odmrznutih ili svježih, očišćenih jagoda
  • 150 grama svijetlosmeđeg šećera
  • 120 mililitara punomasnog mlijeka, sobne temperature
  • ½ žličice soli
  • 130 grama višenamjenskog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • Sladoled od vanilije, za posluživanje

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Posudu za pečenje promjera 20 cm, kvadratnu ili okruglu, namažite maslacem.

Rukama ili stražnjom stranom vilice zgnječite jagode da puste sav sok i umiješajte ⅓ šalice smeđeg šećera. Staviti ih sa strane.

U srednjoj zdjeli pjenjačom izmiješajte otopljeni maslac, preostalih ⅓ šalice smeđeg šećera, mlijeko i sol, zatim dodajte brašno i prašak za pecivo i nastavite miješati dok tijesto ne postane glatko. Premjestite tijesto u namašćenu posudu za pečenje i ravnomjerno rasporedite po kutovima.

Žlicom rasporedite jagode i sav njihov sok po vrhu tijesta. Stavite u pećnicu i pecite 20 do 25 minuta ili tek kad čačkalica izađe čista iz sredine. Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi 3 do 5 minuta prije nego što žlicom stavite u zdjelice. Poslužite toplo uz sladoled.