OPREZNO SA SUNCEM

Smetaju vam sitne smeđe pjegice na koži? Za ovaj estetski problem ima lijeka, a može se i spriječiti

12.04.2021 u 11:50

Bionic
Reading

Sitne, smeđe točkice, poznate i kao hiperpigmentacija s godinama su sve brojnije na koži. Najčešće se javljaju na dijelovima kože izloženoj suncu. Mnogima predstavljaju estetski problem, a prvi korak u sprečavanju nastanka novih pjega je redovito nanošenje kreme sa zaštitnim faktorom

Dugotrajno izlaganje suncu na koži može, osim opeklina, izazvati cijeli niz problema. Jedna od čestih pojava su sunčane pjege, koje se još nazivaju i staračkim pjegama. Medicinski poznate kao solarni lentigo, pigmentne su promjene na koži, a najčešće se pojavljuju kod osoba iznad 40-te godine života koje se intenzivno izlažu suncu. Lakše ih je uočiti na svjetlijoj koži, ali i ljudi s tamnijom kožom ih imaju.

Površinski ravne, smeđe mrlje obično se nalaze na osunčanim područjima lica, vrata, prsa, leđa, ruku i nogu.

Mogu li se staračke pjege liječiti?

Prema riječima stručnjaka, u slobodnoj prodaji dostupan je niz proizvoda koji možete koristiti za liječenje staračkih pjega kod kuće. Stručnjaci savjetuje biranje proizvoda s hidrokinonom, smjesom za posvjetljivanje kože koja ima sposobnost izbljeđivanja tamnih mrlja. Sastojci koje predlaže potražiti uključuju vitamin C, retinol i kiseline, poput glikolne i salicilne. Ostali sastojci za koje kaže da su izvrsni za posvjetljavanje tamnih mrlja uključuju sladić, soju, niacinamid i zeleni čaj.

U slučaju da proizvodi za izbjeljivanje pigmentacije ne djeluju ili želite trenutne rezultate, staračke pjege moguće je umanjiti ili ukloniti kemijskim pilinzima te tretmanima kao što su krioterapija, odnosno zamrzavanje gornjeg sloja kože te tretmani lasera i intenzivnog pulsirajućeg svjetla (IPL).

Postoji li način sprečavanja nastanka staračkih pjega?

Postoji, a pravilo je vrlo jednostavno: uvijek nosite kremu za sunčanje. 'Najbolja staračka pjega je ona koju nikad ne dobijete. Krema za sunčanje najvažniji je proizvod koji možete koristiti za sprečavanje staračkih pjega i drugih učinaka starenja od prevelike izloženosti suncu, poput smanjenja elastičnosti kože i nastanka bora,' kaže dermatolog Adekemi Akingboye za womenshealthmag.com.

Preporučeno je upotrebljavati kreme sa zaštitnim faktorom 30 ili više na svim mjestima izloženim suncu i ponovnu primjenu svaka dva sata radi što bolje zaštite. Osim nanošenja kreme za sunčanje, preporučljivo je nošenje šešira širokog oboda od najmanje četiri centimetra kada god ste u prilici te boravak u hladu.