AUTOHTONA JELA

Slavonske delicije na najvećem domaćem gastro događaju

14.11.2015 u 14:40

Bionic
Reading

Okusi Slavonije zavladali su 3. Hrvatski festivalom hrane i vina koji se održava u sportskoj dvorani Arena Zagreb, do sutra do 20 sati. Čak 320 domaćih i stranih izlagača po izuzetno povoljnim cijenama nudi svoje vrhunske proizvode koje je moguće i degustirati dok su sve brojne i šarolike kulinarske i vinske radionice besplatne

Posjetitelje je posebno oduševio gastro program koji je pripremila Vukovarsko-srijemska županija koja je pod nazivom 'Okusi Srijema i Slavonije' predstavila svoje autohtone delicije i vrhunska vina i brojnoj publici prvog dana festivala približili gastronomsku baštinu Srijema i Slavonije. Uživati se moglo u originalnim autohtonim jelima poput satrice, podljevanog sira, taški, rezanaca s makom brojnim drugim jelima praćena vrhunskim vinima vinara P.Z. Trs, Dolić-Kraljević, P.O. Ivana Čobankovića, Vino Buhač, Vitis i Iločkih podruma.

Drugog dana festivala, u subotu od 14 sati posjetitelje očekuje još jedna slavonska senzacija – tradicionalni šaran na rašljama i fiš paprikaš, koji se satima na laganoj vatri pripremaju ispred Arene. Ovu gastro prezentaciju donose Osječko-baranjska i Virovitičko-podravska županija u suradnji sa zakladom Mladi kuhar. Šaran na rašljama zahtjeva vatru na otvorenom, izvrsnu tehniku pripreme i strpljenje.

Porcija šarana i fiša prodavat će se po cijeni od 10 kuna a prikupljen novac bit će usmjeren u zakladu Mladi kuhar čiji je cilj podrška u praktičnoj edukaciji učenika i promicanje deficitarnih zvanja kuhara i konobara. Ovakav afirmativan pristup festivala prema domaćoj gastro i enološkoj baštini kao ključnom gospodarsko-turističkom čimbeniku, podržali su i brojni partneri festivala a Hrvatska zajednica županija i Hrvatska gospodarska komora uključili su se i u izlagački program festivala. Na grupnom izlagačkom prostoru Hrvatska gospodarska komora predstavlja različite udruge zaštićenih domaćih proizvoda – pršuta, kulena, domaćeg zelja, krumpira i maslinova ulja.

Posjetitelje Hrvatskog festivala hrane i vina drugog dana festivala očekuju brojna gastronomska iznenađanja i vrhunska domaća i strana vina. Svi posjetitelji Interlibera imaju mogućnost besplatnog autobusnog prijevoza od Zagrebačkog velesajma do Arene Zagreb, što je omogućio vjerni partner festivala Grad Zagreb.