SVE ZA ŽIVOT

Slavne osobe koje su se podvrgnule mastektomiji

14.05.2013 u 18:08

Bionic
Reading

Angelina Jolie objavila je u utorak da je odstranila obje dojke kako bi smanjila rizik od obolijevanja od raka. Iako je vijest o njenoj mastektomiji bučno odjeknula svijetom, Angie nije prva slavna osoba koja je to učinila

Glumica Kathy Bates, koja je prije deset godina pobijedila u borbi protiv raka jajnika, prošlog je mjeseca objavila kako joj je dijagnosticiran rak dojke te kako ide na dvostruku mastekomiju.

U studenom prošle godine supruga pjevača Ozzyja Osbournea, Sharon Osbourne objavila je kako se podvrgnula dvostrukoj mastektomiji. 'Željela sam biti sigurna kako ću još puno vremena provesti uz svoju djecu i unuke', izjavila je tada Sharon dodavši: 'Nimalo mi nije bilo žao zbog odluke koju sam donijela. Jednostavno nisam mogla dopustiti da me prijetnja ove bolesti prati kroz cijeli moj život.'


Sharon i Ozzy Osbourne

Voditeljica emisije E! News Giuliana Rancic 2011. godine je objavila kako će se podvrgnuti dvostrukoj mastektomiji nakon što joj je otkriven rak dojke tijekom redovnog pregleda za tretman oplodnje. Voditeljica se, uz podršku supruga, odlučila na ovaj potez kako bi mogućnost dobivanja raka dojke svela na minimum.

Glumica Christina Applegate prije pet godina je uklonila obje dojke nakon što je na vrijeme saznala kako je oboljela od raka dojke. Tri godine nakon dvostruke mastektomije, glumica je rodila kćer.


Za razliku od spomenutih primjera, Kylie Minogue i Sheryl Crow su se protiv raka dojke borile ne izvršivši mastekomiju.

Kylie Minogue je rak dojke dijagnosticiran 2005. godine te se podvrgnula operaciji i kemoterapiji. Sheryl Crow rak dojke je dijagnosticiran godinu dana kasnije, i to u ranoj fazi. Odmah je operirana i podvrgnuta sedmotjednoj kemoterapiji. Sredinom prošle godine otkriven joj je benigni tumor na mozgu.


Kylie Minogue

Prema pouzdanim statistikama, žene koje u svom genetskom kodu nose mutaciju tzv. gena raka dojki, uključujući BRCA1 i BRCA2, imaju pet puta veću šansu za oboljenje od raka dojke nego žene koje nemaju te gene. Također je kod njih veoma velik rizik oboljenja od raka jajnika.