SLATKE TRILEME

Slatki krumpir na tri kremasta načina

27.10.2016 u 16:01

Bionic
Reading

Upoznajte sva lica batata – naravno, kroz fina jela!

Krumpir koji osvaja specifičnim slatkastim okusom jedna je od hranjivijih vrsta povrća. Obiluje beta karotenom i vitaminom A, dobar je izvor vlakana, a naodmet nije ni činjenica da ga se može pripremati na puno finih načina.
Najčešće nam je dostupan batat narančaste boje mesa, no ima ih raznih – od žutih do ljubičastih, pa čak i smeđih. Kuhan ili pečen, neka se ove jeseni nađe i na vašem tanjuru, u dobrom društvu kremastih umaka Brzo & Fino.

Pomfrit od batata

Uživajte u aromatičnom domaćem pomfritu, bez grižnje savjesti. Operite batate pod mlazom vode, a ako ih dobro očistite, ne trebate ih guliti. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Narežite batat na štapiće, posolite, popaprite i posipajte s malo mljevene crvene paprike ili češnjaka, a slobodno dodajte i grančicu majčine dušice ili list lovora. Prebacite u zdjelu, prelijte s malo maslinova ulja pa dobro promiješajte kako bi se svi komadi obložili. U jednom sloju slažite na papir za pečenje i pecite oko 40 minuta. Dok se batat peče, zagrijte Brzo & Fino umak okusa Ribanac, pa služite kao dip umak u nekoliko različitih varijanti: u jedan dodajte muškatni oraščić, u drugi vlasac i kopar, u treći pahuljice čilija

Njoki od batata u umaku

Slatki krumpir idealan je za pripremu njoka, što zbog okusa, što zbog visokog udjela škroba. Skuhajte dva veća batata, protisnite ih pa dodajte jedno jaje, žličicu soli, prstohvat muškatnog oraščića i oko 250 grama brašna. Umijesite tijesto i formirajte valjak pa režite komadiće i od njih oblikujte njoke. Kuhajte ih u kipućoj vodi dok ne isplivaju, oko tri minute. Na tavi zagrijte pola žličice maslaca, dodajte Brzo & Fino umak okusa šampinjoni, prstohvat majčine dušice, malo soli, mljeveni papar – i njoke!

Juha od batata i đumbira

Sezonski prijedlozi ne mogu proći bez kremaste juhe slatko-ljutkastog okusa! Ogulite i narežite batate pa dinstajte na malo maslinova ulja sa sitno sjeckanim đumbirom. Zalijte litrom vode i kuhajte dok ne omekša. Maknite s vatre kako bi se juha ohladila pa usitnite u blenderu. Vratite na vatru i umiješajte malo Brzo & Fino umaka bechamel.

Na www.brzoifino.hr otkrijte što još pripremati ove jeseni!