DANI DIOKLECIJANA

Sestre Zaninović kao carica Priska

08.08.2013 u 18:50

Car Dioklecijana

Izvor: Pixsell / Autor: Ivana Ivanovic

Bionic
Reading

Na ovogodišnjim Danima Dioklecijana, koji će se u Splitu održati od 16. do 19. kolovoza, uloga carice Priske povjerena je proslavljenim hrvatskim sportašicama - sestrama Ani i Luciji Zanonović, a uloga cara Dioklecijana splitskom glumcu Goranu Markoviću

Oni su danas na službenom predstavljanju izjavili kako su počašćeni što su im namijenjene te uloge.

'Velika nam je čast što ćemo na ovoj manifestaciji biti carica Priska jer je Dioklecijan obilježio Split i po njemu je naš grad poznat', rekle su sestre Zaninović, koje će se izmjenjivati u ulozi carice Priske. Dodale su da će im taj nastup cijeli život ostati u lijepoj uspomeni.

Goran Marković istaknuo je kako mu je iznimna čast biti car Dioklecijan.

'Ova manifestacija i Dioklecijan su simboli Splita', rekao je.

Organizator i producent Dana Dioklecijana Tonči Šundov rekao je kako se procjenjuje da će 16. kolovoza navečer tijekom svečanog otvorenja u užem središtu Splita biti pedesetak tisuća posjetitelja.

'Ove godine ćemo imati nešto ležerniji pristup, tako da će se publika i turisti moći družiti s carom Dioklecijanom i caricom Priskom te se fotografirati s njima', rekao je Šundov, ističući da su Dani Dioklecijana reklama za splitski i hrvatski turizam.

Najavio je da će dvadesetak splitskih ugostitelja pod vodstvom poznatoga gastronomskog stručnjaka Veljka Barbierija 16. kolovoza navečer u podrumima Dioklecijanove palače prirediti večeru pod nazivom 'Što su jeli stari Splićani'.

Dani Dioklecijana za desetak godina postali su prepoznatljiva kulturno-turistička atrakcija koja, osim domaćih posjetitelja, privlači i sve više turista. Na tim danima posjetitelji se kostimiraju - nose drevne toge te vijence na glavama, oživljajavajući duh antičke prošlosti Splita.

Za četverodnevne priredbe na repertoaru je bogat program - postrojavanje rimske legije, diplomatski bal u togama, koncerti dalmatinskih klapa u togama, borbe gladijatora, povorke rimskih vojnika, performanse, nastupi uličnih zabavljača te mnogi glazbeni događaji i koncerti.

Većina programa Dana Dioklecijama bit će organizirana na Rivi te na Peristilu i Pjaci (Narodni trg).