MALE VESELE MAZE

Saznajte sve o preslatkim i umiljatim maltezerima

Maltezeri

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Bionic
Reading

Među najpopularnijim pasminama današnjice svakako su maltezeri - blagi i društveni psići koji su ponekad pretjerano osjetljivi

Popularna pasmina

Malteški psić poznat još i kao maltezer, jedna je od trenutno najpopularnijih pasmina pasa, a pogotovo u gradskim uvjetima te stoga čak i mnogi nepoznavatelji pasmina pasa s lakoćom prepoznaju ove ponosne malene životinje. Nažalost, maltezere mnogi smatraju i nesnosnim malim neurotičnim lajavcima, no u svojoj biti oni to doista nisu.

Malteški psić jedna je od starijih pasmina pasa i, unatoč njegovu mondenu imidžu, ne radi se o nedavnim križanjima nastaloj pasmini već o psiću koji porijeklo vuče još od drevnih rimskih vremena. Naime, premda se pse u davnim danima držalo ponajprije kao radne, uporabne životinje, postojala je od početaka i tradicija držanja pasa kao ljubimaca.

Maltezeri, kao što ime govori, porijeklo vuku s otoka Malte premda postoje indicije da se radilo zapravo o našem Mljetu kojeg se u spisima također u to doba nazivalo Melitae. Ipak, Međunarodna kinološka organizacija Maltu službeno smatra izvorištem uzgoja ove pasmine pasa.

Radi se o malenim psima, u grebenu visokima oko 25 centimetara, građom pomalo nalik terijeru, no pokrivenima dugom bijelom svilenkastom dlakom s preklopljenim uškama i dugim izvijenim repićem. U suvremeno vrijeme mnogo ih se drži ponajprije u stanovima i s obiteljima i ta njihova popularnost nije bez temelja jer riječ je o doista umiljatim, blagim stvorenjima s mnogo empatije za ljude unatoč pomalo terijerski paprenom, no katkad i presenzibilnom temperamentu.

Maltezere se počesto doživljava tek kao lutkice za šetnjice i maženje, no u bavljenju i suživotu s njima valja imati na umu da se radi o pravim psima, koji su u svojoj osnovi istih osobina kao i njihovi krupni rođaci poput, primjerice, njemačkih ovčara. Događa se i da se njihovi vlasnici (a nerijetko vlasnice) prema njima odnose suviše zaštitnički, zanemarujući pritom neke njihove genetske osobine.

Naime, premda se malteške psiće od davnina držalo kao ljubimce, oni su imali i određene zadatke. Služili su istodobno kao čuvari koji su najavljivali dolazak gostiju ili uljeza, ali i ratovali s malim glodavcima kojih je nekoć bilo više u ljudskim nastambama i oko njih. Odatle potječe njihova sklonost lajanju i katkad pomalo prgav karakter. Sve to pri nabavci maltezera valja uzeti u obzir, iako se doista radi o pravim ljubimcima čija inteligencija doista zna ugodno iznenaditi te koji s veseljem surađuju s ljudima iako zbog svoje krhkosti nisu idealni za obitelji s malenom djecom.

Zdravlje

Što se zdravlja tiče, maltezeri su genetski skloni problemima s kožom, suznim kanalima i nakupljanjem kamenca te još nekim ozbiljnijim teškoćama no uglavnom su podosta zdravi i iznimno dugovječni te nije rijetkost da dožive i osamnaest godina.

Izgled i ponašanje

I izgledom i ponašanjem srodni su havanezeru, bolonjskom psiću i još nekim, od maltezera  uzgojenim patuljastim psima. Voljele su ih britanske kraljice Elizabeta I te Viktorija a njihovo drevno porijeklo potvrđuju i umjetnička djela slikara poput Goye, Rubensa a poznata je i slika Edwarda Landseera – 'Mali lavlji pas s Malte' iz 1930-e , na kojoj je prikazan jedan od posljednjih primjeraka te pasmine nađenih na otoku. Srećom, u to doba maltezera je već bilo diljem svijeta pa i u Velikoj Britaniji odakle kreće i njihov uspjeh kao izložbenih pasa.

U Hrvatskoj

Malteški psić u Hrvatskoj nije došao na dobar glas bez razloga jer radi se o psu koji nije skup za održavanje i njegu, koji ne traži mnogo fizičke aktivnosti i koji je, unatoč određenim genetski uvjetovanim teškoćama, i solidnog zdravlja. Ipak, osnovno je imati na umu da se radi o pravom psu kojime se treba na pravilan način baviti, te pružiti mu raznolika iskustva a njegovu pamet uposliti.

U šetnjama i kontaktiranju s drugim ljudima a i psima treba se postaviti kao oslonac psu no ne suviše ga štititi jer se njegova anksioznost na taj način može samo pojačati. Slično se treba postaviti i u svakodnevnom kontaktiranju te kad našeg ljubimca ostavljamo samog jer maltezeri su skloni i takozvanoj separacijskoj anksioznosti, to jest, ako se suviše vežu za svoje ljude, samoća im znade iznimno teško pasti.

No, sve u svemu, za mnoge gradske ljubitelje pa i obitelji koje žele ponajprije umiljatog, ali i bistrog ljubimca, maltezer doista jest dobar izbor. 

Autor: YouTube