PRAKTIČNO I LIJEPO

Savršen ukras za svaki balkon

06.03.2014 u 15:36

Bionic
Reading

Jeste li već razmišljali o tome kako će vam ovoga proljeća izgledati balkon? Stvarno treba realno planirati uređenje balkona, jer ako nakon nekog vremena ispadne da vam balkon postaje opterećenje umjesto užitka, pretjerali ste. Zato je bitno odlučiti što zapravo želite od svog balkona

Ako ste slabi na dizajn, već ste sigurno primijetili atraktivne i prije svega praktične posude za biljke, vreće Bacsac koje su lagane i lako prenosive. Zahvaljujući dizajnu, uklapaju se u svaki interijer i eksterijer i nije ih potrebno ni s čim usklađivati – jednostavno su drugačije i to im je najveća estetska vrijednost.

Što se tiče struke, ni tu nema zamjerki, ističe krajobrazna arhitektica Željka Kolak na svom blogu Mojbalkon.hr. Vreće su sastavljene od nekoliko slojeva tkanina, unutarnji sloj čine tri sloja geotekstila koji štite korijenski sustav biljke i omogućuju otjecanje suvišne vode dok istovremeno sprečavaju isušivanje supstrata. Zahvaljujući vanjskom sloju, djeluju kao svojevrsni izolatori za biljku te štite korijen od ekstremno visokih i niskih temperatura.


Cijela vreća funkcionira kao svojevrsna membrana, propušta suvišnu vodu, ali čestice supstrata zaustavlja unutar mekane posude. A najbolje od svega je to što u trenutku kada poželite spremiti svoj povrtnjak vreću jednostavno ispraznite, operete, složite i spremite. Postoji i kvaka, treba paziti kako i što saditi u Bacsac. Upravo zbog meke forme i propusnosti, potrebno ih je dobro ispuniti supstratom koji je poželjno dobro stisnuti prije sadnje. U vreće nije potrebno stavljati drenažu na dno vreće što znači da je zapremnina supstrata jednaka zapremnini vreće.

'Pri izboru biljaka treba birati vrste koje nisu invazivne, kojima korijen nije agresivan. Znači, nećete u Bacsac posaditi bambus, što je vrlo čest primjer iz meni nepoznatih razloga', kaže Željka Kolak.

Više o ovoj i sličnim temama možete pronaći na blogu Moj balkon.