čaroban miris i izgled

Ruže možete uzgojiti i na balkonu: Evo koje će najbolje rasti i kako se o njima brinuti

11.06.2023 u 11:06

Bionic
Reading

Očaravajuće ruže možete uspješno posaditi na balkonu te iz ljeta u ljeto uživati u njihovom predivnom mirisu i izgledu ako slijedite jednostavne korake u njihovoj sadnji

Raskošne ruže svojom ljepotom i mirisom osvajaju na prvu, zbog čega su mnogima omiljen odabir za sadnju u vrtu. No rijetki znaju da se uspješno mogu uzgojiti i na balkonu, i to na više načina!

Za početak, dobro se upoznati s vrstama ruža koje će uspješno rasti posađene u tegle na balkonu:

  • ružini grmovi - narastu oko metra u visinu te su oblikovani u uredne grmove
  • ruže puzavci - mogu narasti do 6 metara u visinu i 2 metra u širinu, zbog čega ih se isplati saditi na velikim i dugačkim balkonima
  • ruže penjačice - poput puzavaca, imaju čvrste i drvenaste stabljike, narastu do 4 metra, a preporuka je saditi ih uz zidove i nježno vezati uz površinu kako ne bi popucale.

Što je potrebno ružama za rast na balkonu?

Ruže općenito vole puno sunca i dobro drenirano tlo. Možete ih uzgajati u polusjeni, ali teško će uspijevati u potpunom hladu. Međutim, ako je hlad sve što imate, moći ćete pronaći posebne sorte koje će imati veće šanse za uspjeh u takvim uvjetima.

Ružama je potrebno mnogo gnojiva za raskošan rast i to svake godine.

Također, morate ih orezivati ​​svake godine kako bi bile u formi. Podrezivanje ruža penjačica ili puzavaca u prvih nekoliko godina može im pomoći da uspostave jake temelje i grmoliki rast, zbog čega izgledaju mnogo ljepše.

Kako ćete podrezati svoje ruže, ovisit će o vrsti i tipu rasta koji želite, no i ovdje je važno istražiti pojedinosti sorte koju posjedujete.

Tijekom hladnijih mjeseci potrebna im je zaštita, posebno ako se uzgajaju u posudama. Najlakša opcija je malčiranje tla (dodavanjem debelog sloja organske tvari). Sijeno, slama, trava ili lišće odradit će dobar posao i zaštititi vašu ružu tijekom zime.

Alternativno, možete koristiti stare deke ili platnene vrećice za izolaciju posude. No ako očekujete da će vaše zimske temperature biti ispod nule dulje vrijeme, bit će najlakše samo unijeti grm ruže u kuću ako možete.

Kako saditi ruže na balkonu?

Ruže možete saditi na tri načina - u tegli, uz rešetku ili duž balkonske ograde.

Uzgoj u tegli

U teglama će, očekivano, najbolje rasti grmolike minijaturne sorte kao što su Arthur Bell, Hot Chocolate, Pink Paradise, Blue Moon i Chicago Peace.

Kada odaberete svoju ružu, držite je namočenu u vodi oko 20 minuta prije sadnje. Za to vrijeme dno tegle s rupicama napunite kamenčićima i zemljom.

Postavite ružu u teglu i dobro je pritisnite kako bi se u potpunosti primila. Obogatite zemlju gnojivom, dobro je zalijte i postavite na sunčano mjesto.

Očekujte da će grmolikoj ruži izrasti svega nekoliko malih stabljika u prvoj godini. Na kraju vegetacijske sezone obilno ih podrežite jer će to potaknuti snažan rast sljedeće godine. Možete očekivati ​​dobro ukorijenjenu biljku tek nakon otprilike tri godine.

Uzgoj uz rešetku

Uzgoj uz rešetku potpuno je jednak uzgoju u tegli, samo što podrazumijeva korištenje letvica koje podupiru biljku. Neke od mini sorte ruža penjačica koje možete saditi na balkonu na ovaj način su Little Artist, Gourmet Popcorn, Dancing Flame, Carrot Top, Black Jade.

Sve što trebate učiniti je zabosti rešetku u posudu nakon što ste posadili ružu. Međutim možete čak pričekati do druge vegetacijske sezone da to učinite, jer ćete srezati većinu rasta iz prve godine.

Od druge godine možete početi formirati ružu uz rešetku. Pokušajte izbjeći da stabljike prelaze jedna preko druge. Da biste to učinili, uzgojite ih na suprotnim stranama i nježno pričvrstite uzicom. Obrezivanje vrhova stabljika svake godine potaknut će grmoliki rast sljedeće sezone.

Uzgoj uz ogradu balkona

Naposljetku, pred vama je opcija uzgoja ruža puzavaca uz balkonsku ogradu. Osnovna sadnja je identična jer se ruže na isti način sade u tegli, a potom ih se pušta da rastu priljubljene uz ogradu.

Sorte prilagođene ovom tipu sadnje su Wedding Day, Super Fairy, Rambling Rector, Kiftsgate.

Za sadnju ovog tipa ruža trebat će vam veća tegla jer je riječ o raskošnim sortama koje brzo rastu pa im treba mnoštvo prostora za korijen. Rast će pospješiti dodatak gnojiva bogatog hranjivim tvarima.

Od druge godine svoju ružu puzavca možete formirati oko ograde ili uz vanjski zid te očekivati cvat u lipnju.