SMANJIVANJE RIZIKA

Razdoblje između poroda i sljedeće trudnoće ne bi smjelo biti manje od godinu dana

30.10.2018 u 18:46

Bionic
Reading

Doktorica Wendy Norman i njeni kolege napravili su rad u kojem upozoravaju kako prečeste trudnoće povećavaju zdravstvene rizike za majku i za potomke, no da taj razmak nije nužno godinu i pol do dvije godine

Trenutna preporuka Svjetske zdravstvene organizacije za razdoblje između poroda i sljedeće trudnoće je minimalno 18 mjeseci, no prema znanstvenom radu doktorice Wendy Norman i njenih kolega to nije strogo ograničenje. Razmak između poroda i trudnoće može biti samo 12 mjeseci.

Valja imati na umu kako mali razmaci između poroda i sljedeće trudnoće povećavaju šanse za prerani porod, kao i smrti djeteta i/li majke. Doktorica Norman nada se kako će manji sigurni razmak između poroda i sljedeće trudnoće dati nadu ženama starijima od 35 godina za proširivanje obitelji.

'Postizanje tog optimalnog jednogodišnjeg intervala potpuno je izvedivo za mnoge žene, a isplati se kako bi se smanjio rizik raznih komplikacija', rekla je doktorica Wendy Norman.

Znanstveni rad Sveučilišta Britanske Kolumbije i Harvardske škole javnog zdravlja T. H. Chana istražio je gotovo 150.000 poroda u Kanadi. Rezultati tog istraživanja objavljeni su u časopisu JAMA Internal Medicine.

Rezultati ukazuju kako je idealni razmak između poroda i sljedeće trudnoće između 12 i 18 mjeseci. To se kosi s dosadašnjih 18 do 24 mjeseci koje preporuča Svjetska zdravstvena organizacija.

Majke starije od 35 godina koje su začele samo šest mjeseci nakon poroda imale su 1.2 % šanse smrti ili značajnih zdravstvenih problema. Žene koje su začele 18 mjeseci nakon zadnjeg poroda imale su samo pola posto šanse smrti ili zdravstvenih komplikacija.

Mlađe žene koje zatrudne šest mjeseci nakon zadnjeg poroda imaju osam i pol posto šanse prijevremenog poroda. To pada na tri i pol posto ako čekaju 18 mjeseci između poroda i sljedeće trudnoće.

Laura Schummers koja je također surađivala na znanstvenom istraživanju o razmaku između trudnoća kaže kako su ovo dobre vijesti za žene starije od 35 godina jer one često pokušavaju smanjiti razmake između trudnoća.

Voditeljica kvalitete i standarda na Kraljevskom fakultetu primalja Mandy Foerrester zaključila je kako su sve to korisne informacije koje nadograđuju naše znanje o razmaku između poroda i ženama omogućuju da donesu odluke utemeljene na dosadašnjim saznanjima.

  • +42
Kate Middleton i princ William