NEOBIČNO OTKRIĆE

Rajčica potiče znojenje i neugodan miris

20.05.2014 u 09:28

Bionic
Reading

Rajčica je jedna od omiljenih namirnica ljeti jer je osvježavajuća i odlično se slaže s mnogim jelima, ali sada znanstvenici tvrde da je možda krivac za neugodne mirise odnosno znoj

U studiji objavljenoj u magazinu Medical Hypotheses dr. Charles Stewart objašnjava kako je znojenje djelomično genetski određeno radom žlijezda u području pazuha te bakterijama koje žive na koži. Te bakterije zapravo su odgovorne za neugodan miris koji se javlja ispod pazuha, a događa se u trenutku kada dođu u dodir sa znojem.

Stewart je inače proučavao kožna oboljenja, od ekcema do pojave raka, više od dva desetljeća, a nakon toplinskog vala 2007. (zbog čega je i sam imao problema s neugodnim mirisima) počeo je raditi i na problemu znojenja, što ga je dovelo do otkrića toga koliko rajčica može biti problematična za ljude koji se pojačano znoje.

Otkrio je kako je stabljika rajčice prepuna ulja koja imaju isti miris kao i neugodan ljudski znoj pa je počeo istraživati ima li kakvih poveznica. Zaključio je da se problem nalazi u terpenu, a sadrže ga rajčica i neki citrusi poput naranči ili limuna. Kada je prestao jesti rajčice, problem sa znojenjem se smanjio.

U jednom od eksperimenata pojeo je četiri velike rajčice i osjetio neugodan miris ispod pazuha iako je održavao jednaku osobnu higijenu. Miris je trajao čak sedam dana. Nakon svojih istraživanja zaključio je da je za neugodan miris dovoljno pojesti i 50 do 100 grama rajčice.