NOVA OTKRIĆA

Probleme s rajčicama možete riješiti aspirinom

12.05.2014 u 10:23

Bionic
Reading

Nametnici i bolesti koji napadaju rajčice zadaju glavobolju mnogim vrtlarima, ali stručnjaci sada tvrde da će sve njihove probleme riješiti jedan aspirin

Vrtlari su otkrili kako je aspirin lijek za sve bolesti koje se pojavljuju kod rajčice. Preporučuju da se biljka pospreja otopinom aspirina ili sjeme umoči prije sadnje kako bi rajčica bila otpornija.

Dodaju da je aspirin posebno ljekovit za gljivične infekcije koje u potpunosti mogu uništiti biljku rajčice.

Američka studija tako je pokazala da sprej od aspirina, koji se lako može napraviti kod kuće, smanjuje spomenute uzroke za 47 posto. Daily Mail prenosi kako otopina od aspirina može zaštititi i krumpir. Kako je objavljeno u Annals of Applied Biology, studija je pokazala da sastojak u aspirinu odnosno salicilna kiselina stvara otpornost ovih dviju biljaka na napade insekata i raznih mikrobioloških stanja.

Studija u Iranu na sveučilištu Gorgan otkrila je pak da salicilna kiselina može potpomoći bogatijem urodu kod rajčica i krumpira. Agronom James Wong preporučuje da se otopina od vode i aspirina koristi nakon kišnog razdoblja jer upravo tada razni nametnici i gljivice napadaju biljke.