PUNI SU BAKTERIJA

Prilikom čišćenja često zaboravljamo na gadgete, a ovim uređajima ipak trebamo posvetiti posebnu pažnju

23.01.2021 u 16:09

Bionic
Reading

Razmislite li o tome koliko često dnevno tapkate po zaslonu svog pametnog telefona, stavljate slušalice u uši ili dodirujete laptop ili tablet, shvatit ćete da ovi nezaobilazni tehnološki uređaji neprestano skupljaju prljavštinu i mikrobe

Pametni telefoni, pokazalo je nedavno istraživanje, na sebi imaju nevjerojatnih 10 puta više bakterija od sjedala na WC-ima. Unatoč tome, 65 posto ispitanih priznaje da nikad nisu očistili svoj pametni telefon.

Ovo su načini na koje ćete maknuti bakterije i mikrobe sa svojih tehnoloških spravica.

Pametni telefoni i tableti

Za čišćenje nikad ne koristite tekućine poput sprejeva za čišćenje prozora jer bi mogli oštetiti oleofobni premaz na zaslonu koji pomaže u sprječavanju ostanka otisaka prstiju.

Za uklanjanje nečistoće koristite suhu krpu od mikrovlakana, brišući zaslon kružnim pokretima kako ga ne biste ogrebali. Ne zaboravite na leću fotoaparata kako biste izbjegli mutne slike.

Na tržištu su dostupne i specijalne antibakterijske krpe za zaslone koje pomažu u sigurnom dubinskom čišćenju.

Slušalice

I njih je potrebno redovito čistiti, pogotovo ako ih koristite za vrijeme trčanja ili vježbanja. Veća je vjerojatnost prenošenja masnoće, voska i znoja na male slušalice koje se uguraju u uho.

Imaju li slušalice silikonske gumice, nježno ih skinite i očistite toplom sapunicom te čistom krpom ili vatenim štapićem. Prije vraćanja ostavite ih da se temeljito osuše. Ako su gumice izrađene od pjenastog materijala, samo ih obrišite čistom i vlažnom krpom, a potom ostavite da se osuše na zraku. U ovom slučaju nemojte koristiti sapunicu.

Nakon uklanjanja gumica provjerite metalne rešetke na slušalicama. Za uklanjanje eventualne prljavštine upotrijebite mekanu i suhu četkicu za zube. Ako vam se i kabel slušalica čini prljav, provucite ga kroz krpu koju ste prije toga namočili u toplu sapunicu.

Prijenosna računala

Kao i za pametni telefon, za čišćenje poklopca i kućišta koristite krpu od mikrovlakana.

Ako na poklopcu imate tvrdokorne mrlje, malo navlažite i dobro iscijedite krpu prije upotrebe.

Za čišćenje tipkovnice koristite sprej s komprimiranim zrakom kako biste ispuhali prašinu i mrvice između tipki. Postoje i posebne vlažne i suhe maramice za čišćenje tipkovnica.

Ako je moguće, provjerite korisnički priručnik jer neki proizvođači poput Applea preporučuju samo upotrebu suhe krpe od mikrovlakana na svojim proizvodima.

Daljinski upravljači

Jedan od najprljavijih uređaja koji posjedujemo često zaboravljamo očistiti, a s obzirom na to da ga u kućanstvima svi svakodnevno koriste, skuplja puno masnoća, prljavštine i mikroba.

Čistite daljinski upravljač televizora mekom krpom za uklanjanje prašine, a zatim lagano poprskajte vodom krpu od mikrofibre kako biste oprali prljavštinu. Dezinficirajte ga čistom krpom natopljenom otopinom za dezinfekciju. Tvrdokornu prljavštinu koja je zaglavila između tipki uklonite vatenim štapićem ili čačkalicom.

Kontroleri za konzole

Koriste li se svakodnevno, kontrolere za igre trebalo bi čistiti svaka dva tjedna. Nije loše prije upotrebe oprati ruke jer će tako duže ostati čisti. Za dobro čišćenje upotrijebite antibakterijsku maramicu, kojom prebrišite cijeli kontroler. Prije toga ga isključite, a ostatak prljavštine oko tipki i džojstika uklonite vatenim štapićem ili čačkalicom.

Računalni miševi

Prije čišćenja isključite i iskopčajte miš i izvadite baterije ako ih ima. Ako ima trackball, pomičite kuglu kako biste uklonili sve nečistoće. Potom upotrijebite antibakterijsku maramicu ili krpu lagano poprskanu dezinficijensom, kojom ga prebrišite. Pazite da krpa nije previše vlažna kako biste izbjegli ulazak vlage u otvore.

Sportski satovi i trackeri

Nosite li redovito fitnes sat, vjerojatno je upio nešto znoja pa treba čišćenje. Kao i za slušalice, upotrijebite krpu namočenu u toplu sapunicu. Dobro je iscijedite i njome obrišite narukvicu uređaja, pazeći da izbjegnete brojčanik ili tracker ako nisu vodootporni. Ako kopča narukvice koristi iglu, rupice očistite vatenim štapićem umočenim u toplu sapunicu.