tko je se ne sjeća?

Priča o jednoj od najizazovnijih haljina: Kultna kreacija inspirirana je kupaćim kostimom, a nakon nje je Julia Roberts postala superzvijezda

30.11.2022 u 18:57

Bionic
Reading

Rijetko tko se ne sjeća haljine koju je nosila Julia Roberts u filmu 'Zgodna žena'. I ne ovog puta ne mislimo na onu s točkicama već na onu minimalističku i vrlo izazovnu koju je Vivian Ward s plavom perikom nosila u trenutku kada se obratila milijarderu Edwardu Lewisu na Hollywood Boulevardu. Ovo je priča o legendarnoj haljini koja je Juliju Roberts dovela do superzvijezde

Lakirane čizme koje sežu do bedra, XXL naušnice u obliku karika, plava perika… U Zgodnoj ženi lik Julije Roberts ne igra na kartu suptilnosti. Njezin izgled postao je legendaran zahvaljujući haljini koja otkriva sve – ili gotovo sve. Haljinu, koju čini kratki gornji dio u obliku bijelog topića spojen metalnim prstenom na trbuhu s mini suknjom, u potpunosti je kreirala kostimografkinja filma Marilyn Vance, koja je ujedno bila nominirana za najbolju kostimografiju na BAFTA-i 1990. godine.

Od kupaćeg kostima do kultne haljine

Prilikom osmišljavanja scenske odjeće i prilagođavanjem glumcima, kostimografkinji Vance nije trebalo dugo da shvati kako Julia Roberts ima tijelo iz snova, ali nema izražene bokove ili struk. Kako bi pronašla inspiraciju i transformirala Juliju Roberts u uvjerljivu 'call girl', kostimografkinja je zaronila u trendove iz doba svoje adolescencije. Pod utjecajem kreacija dizajnera Rudija Gernreicha, prisjetila se kupaćeg kostima s metalnim prstenom na trbuhu, vrlo popularnog 1970.

Marilyn je svojom kreacijom imala jasan cilj: odjećom isklesati Julijino tijelo, učiniti ga ultra poželjnim i unijeti duh živopisnog lika Vivian. Istaknuti izrez na trbuhu koji dominira haljinom daje iluziju siluete s izraženijim strukom, pretvarajući Juliju u pravu femme fatale. Dizajnirana od vrlo uske i rastezljive tkanine, haljina iz Zgodne žene ne prepušta puno mašti.

Izazovnom izgled za Juliju kostimografkinja daje poseban pečat - iz londonske punk trgovine nabavlja par čizama do bedra od vinila koje putuju preko Atlantika samo za potrebe filma. Redatelj Garry Marshall također dodaje svoj osobni pečat i u zadnji tren odlučuje od Marilyn Vance posuditi beretku koju je nosila tijekom snimanja i staviti je ravno Juliji na glavu, preko plave perike.

Tri desetljeća kasnije ova upečatljiva odjeća još uvijek je kultna i veliki izvor inspiracije. Tako je 2017. godine brend Hunza G plasirala je na Asos verziju 100 posto inspiriranu originalom. Nakon toga došao je red na brend Filles à Papa da oda počast 'Zgodnoj ženi' svojom interpretacijom haljine Julije Roberts. Model Poppy dostupan je u crnoj, neonsko ružičastoj, vrlo kratkoj ali i srednjoj dužini.

  • +4
Julia Roberts Izvor: Profimedia / Autor: Bryan Bedder / Getty images / Profimedia