učenje kroz igru

Predškolci su trenutno najzapostavljenija skupina – uključite ih u internet nastavu

01.04.2020 u 10:20

Bionic
Reading

Od ožujka ove godine Gaudeamus je uveo online program za predškolce u obliku GiGa igraonice. Kroz program igraonice djeca uče engleski jezik, stječu radne navike, socijaliziraju se, vježbaju i stječu digitalne kompetencije – sve kroz igru

Ovakvu nastavu djeca nestrpljivo očekuju jer su igre prilagođene baš njihovoj dobi, a zadaci njihovim sposobnostima i mogućnostima. Osim toga, tijekom online upisa u travnju za najbrže prijavljene Gaudeamus osigurava mjesec dana besplatnog pohađanja online igraonice. Javite nam se!

Kako bi se program online edukativne igraonice omogućio što većem broju polaznika, Gaudeamus poziva odgajateljice i učiteljice spremne na učenje i stjecanje novih iskustava da se priključe u izvođenju ovog oblika nastave.

Ovako brza prilagodba Giga Igraonice omogućena je zbog gimnazije koja je online nastavu uvela prva u Hrvatskoj - prije više od pola desetljeća. U osječkoj gimnaziji Gaudeamus internet nastava nije novi pojam, a nastavnicima i učenicima potpuno prebacivanje na ovaj oblik nastave nije predstavljao baš nikakav problem.

Učenici Gaudeamusa inače su nastavu putem interneta pratili redovito, do dva puta tjedno, a pojavom koronavirusa u Hrvatskoj, gimnazija Gaudeamus uvodi online nastavu za sve dane u tjednu s ciljem zaštite učenika.

Naime, zahvaljujući sredstvima EU i projektu ICT znanstveni laboratorij, u gimnaziji Gaudeamus osmišljena je platforma Loops koja rješava sve probleme s kojima se danas susreće većina škola u Hrvatskoj.

Nastavnici ove škole kao najveću prednost Loopsa navode mogućnost provedbe nastave u realnom vremenu. Sati se održavaju prema redovnom rasporedu, a uz pomoć alata na Loopsu imate dojam kao da ste u učionici. Učenici za komunikaciju s profesorom koriste mikrofon na računalu ili slušalice koje dolaze uz svaki mobilni uređaj, a nastavu je moguće pratiti i putem mobitela. Nejasnoće se tako vrlo lako otklanjaju, a na ovaj način uspješno savladavaju čak i matematiku!

Naravno, online nastava u ovoj školi ne bi mogla funkcionirati bez unaprijed jasno dogovorenih pravila. Učenici se prije početka svakog sata moraju prijaviti u virtualnu učionicu te moraju odgovoriti na pitanje ako ih nastavnik prozove. Također, svi učenici putem chata mogu u isto vrijeme odgovarati na pitanja koja profesor postavi (i tako se vrednuje njihova aktivnost na satu).

Prednost internet nastave koju često navode učenici jest to da, kada se rješavaju zadaci ili odgovara na pitanja putem Loopsa, odmah dobiju povratnu informaciju o tome je li njihov odgovor točan ili netočan. Putem ove platforme učenici rješavaju i ispite te se ocjenjivanje neometano odvija. Ipak, nemojte biti previše uvjereni u mogućnost „švercanja“ (da, to svima prvo padne na pamet!) jer svaki učenik može imati svoja pitanja, a za dati odgovor imaju ograničeno vrijeme. Ipak, ono što je učenicima super jest što tijekom pisanja ispita nema ometanja ni klasične buke u razredu, kao niti profesora koji pogledava baš preko njihovog ramena.

Ipak, ono što u Gaudeamusu ističu kao jednu od svojih najvećih prednosti je kvalitetan i predan tim nastavnika koji svoj entuzijazam prenose na svoje okruženje vodeći se misijom škole, a to je unaprjeđenje obrazovanja. Postanite dio ovog motiviranog tima, upisi su u tijeku!