POMOĆ KOLIBRIĆIMA

Poznati roditelji u akciji za vitalno ugroženu djecu

21.11.2012 u 08:00

Bionic
Reading

Povodom Međunarodnog dana djece, Udruga roditelja vitalno ugrožene djece Kolibrići u suradnji s kazalištem Trešnja okupila je brojne poznate roditelje na predstavi pod nazivom I opet... Miffy kako bi donacijom cjelokupnog iznosa pomogla najmlađima čiji životi ovise o skupocjenim aparatima

Do suradnje Kolibrića i Trešnje došlo je kako bi zajedničkim snagama naglasili važnost pružanja osjećaja pripadnosti roditeljima i djeci kolibrićima te svjesnost da ih društvo prihvaća i bitno ne razlikuje od ostalih.

Predsjednica Anamarija Bartolinčić predstavila je tu udrugu: 'Udrugu Kolibrići osnovali su krajem 2011. roditelji djece s najtežim zdravstvenim poteškoćama. Naša djeca su ovisna o aparatima koji ih održavaju na životu te o cjelodnevnoj roditeljskoj skrbi, jer se nalaze na kućnoj njezi. Udrugu smo osnovali radi pružanja moralne, savjetodavne, humanitarne i svake druge pomoći vitalno ugroženoj djeci i članovima njihovih obitelji. Trenutno okupljamo 23 obitelji, koje imaju dvadeset i jednog kolibrića. Nažalost, dvoje kolibrića je ove godine preminulo, ali su članovi njihovih obitelji ostali aktivno uključeni u rad Udruge', rekla je u uvodnom dijelu Bartolinčić.

Udruga nema svoje prostorije jer je članovima zbog specifičnog stanja njihove djece onemogućeno sastajanje, no u svakodnevnom su kontaktu telefonom, mailom i preko grupe za članove na Facebooku.

'Troškovi brige za našu djecu su ogromni, a samo maleni dio pokriva HZZO. Ortopedska kolica koštaju između 19.000 i 24.000 kn, od čega HZZO pokriva 8.900 kn. Pomagalo za kupanje nepokretnog djeteta je 7.400 kn, a u trošku njegove nabave ne sudjeluje HZZO. Javnost, nažalost, nije upoznata s činjenicom da djeca s tako teškim dijagnozama žive kod kuće zahvaljujući svojim roditeljima, koji imaju dobar omjer hrabrosti i ludosti, a nisu smještena po raznim ustanovama i bolnicama, kako to većina ljudi misli', srčano je istaknula predsjednica Udruge.

'Ova suradnja nam je posebno draga - svako dijete zna se smijati i u tom smijehu sva su djeca jednaka. Ako možemo biti djelić priče koja će neko dijete nasmijati, povezati s drugom djecom, nama je to na neki način i slatka obaveza', zaključuje Kristijana Ferderbar Bućan, voditeljica ureda marketinga i odnosa s javnošću kazališta Trešnja.

Sav prihod ostvaren ovom akcijom predviđen je isključivo za Udrugu te će omogućiti roditeljima kupnju potrebnih instrumenata (pomagalo za kupanje, boce s kisikom, plastične štrcaljke za hranjenje pomoću nazogastričnih sondi, sredstva za dezinfekciju, gumene rukavice, komprese, fiziološka otopina, dezinficirana voda za kisik).

Ovu humanitarnu akciju podržali su i brojni poznati roditelji poput obitelji Dolenčić s djecom, Jasne Nanut, Ines Bojanić, Darije Knez Rukavine, Marijane Miklulić, Nere Stipičević i brojnih drugih.