novo poglavlje

Povratak omiljenog američkog celebrity dizajnera: Može li Zac Posen vratiti život u Gap?

06.02.2024 u 18:06

Bionic
Reading

Gap Inc. odabrao je kreativca Zaca Posena iz New Yorka za svog novog kreativnog direktora. Posen će biti tzv. kulturni kustos i kreativni partner Gapa, a djelomično će voditi i sestrinski brend Old Navy

Modni konglomerat, koji posjeduje Banana Republic, Old Navy i Athletu, usmjerava svoje napore na dizajnersku stranu poslovanja. Početkom ovog tjedna Gap Inc. objavio je priopćenje za javnost u kojem je 43-godišnji kreator Zac Posen proglašen novim izvršnim potpredsjednikom i kreativnim direktorom Gap Inc.-a, te glavnim kreativnim direktorom Old Navy-a. Ova odluka dolazi od strane izvršnog direktora, Richarda Dicksona, koji je prošlog srpnja napustio Mattel nakon otprilike 10 godina.

Posen, koji je diplomirao na Central St Martinsu, utro si je put u američki modni svijet čim je stigao u New York, a u industriji radi više od 25 godina. Otkako je pokrenuo svoj brend, ovaj se dizajner igrao elegantnim siluetama i živim tkaninama, odijevajući slavne osobe poput Oprah Winfrey, Katie Holmes, Sarah Jessice Parker i Ume Thurman za događaje na crvenom tepihu. Također je poznat po tome što ima afinitet prema profinjenom strukturiranju i suknjama s balonima u svojim couture radovima.

Nažalost, bivši student Parsons School of Design morao je ugasiti svoju tvrtku 2019. godine zbog 'sveobuhvatnog strateškog i financijskog pregleda poslovanja', navodi se u priopćenju tvrtke.

Govoreći za Vogue prije pet godina, Posen je izjavio: 'Moram razmisliti i ponovno se sabrati, a također i sagledati svijet u kojem živimo i shvatiti koji je sljedeći potez, gdje mogu podijeliti svoju kreativnost i svoju ljubav, i graditi drugu zajednicu.'

Mnogi sada polažu nade da će Posena ova nova suradnja inspirirati. Richard Dickson u objavljenom priopćenje osvrnuo se i na razlog zašto je odabrao upravo Posena. 'Oduševljen sam što mogu poželjeti dobrodošlicu Zacu Posenu, jednom od najslavnijih američkih dizajnera, na početku uzbudljivog novog poglavlja za Gap Inc.', izjavio je. 'Njegova tehnička stručnost i kulturološka jasnoća dosljedno su razvijali američku modu, čineći ga odličnim za tvrtku u trenutku kada pokrećemo novu kulturu kreativnosti u cijelom portfelju i oživljavamo naše legendarne brendove.'

Posenova nova uloga stavit će ga na čelo dizajna, prodaje i marketinga. Radit će izravno s predsjednikom i izvršnim direktorom Old Navya, Haiom Barbeitom.

Dobitnik CFDA Swarovski nagrade Perry Ellis za žensku odjeću ovaj posao sada vidi kao idealnu priliku. 'Gap Inc. i njegovi brendovi desetljećima su oblikovali američku modu i pop kulturu, a Old Navy ima toliko potencijala,' rekao je Posen. 'Nestrpljiv sam da se pridružim Gap Inc. u trenutku kada ponovno oživljavanje brenda počinje u cijelom portfelju, ukorijenjeno u izvrsnim proizvodima, iskustvima i novoj kulturi kreativnosti,' dodao je Posen.