koja je vaš favorit?

Povratak legendarne Kelly: Može li s trona skinuti najpopularniju torbu na svijetu?

06.08.2021 u 14:00

Bionic
Reading

Modna kuća Hermès može se pohvaliti s dvije torbe koje su tijekom godina nadišle granice mode i trendova te zasluženo postale statusnim simbolima. Nakon vrtoglave popularnosti modela Kelly, modni svijet osvojila je birkinica. Nakon niza godina vladanja Birkin modela, klasična Kelly ponovno je u centru pozornosti postavljajući vječno pitanje svakog zaljubljenika u modu: Kelly ili Birkin?

Kelly i Birkin – dvije klasične i vječne Hermèsove torbe, nazvane po dvije bezvremenske ljepotice. Obje nadahnute Haut à courroiesom, Hermèsovom prvom torbom koja je nastala davne 1892. godine i dizajnirana je potrebe nošenja opreme za jahanje, tijekom godina postale su statusnim simbolima.

Kelly torbica ime je dobila 1977. godine, a u modnu povijest odaslala ju je filmska zvijezda Grace Kelly nakon što je snimljena sa spomenutom torbicom za vrijeme izlaska 1956. godine, a dobila ju je na setu snimanja filma 'Drž'te lopova' Alfreda Hitchcocka.

Uvjerljivo poznatiji dio ovog modnog dvojca, Birkin torba ime dijeli s neponovljivom filmskom zvijezdom Jane Birkin. Priču o nastanku legendarne torbice modna muza otkrila je u intervjuu 2012. godine, a tim povodom je ispričala kako je na letu Air Francea iz Pariza za London u 80-ih godina igrom slučaja sjedila u pokraj Jean-Louisa Dumasa, tadašnjeg izvršnog direktora Hermèsa. U jednom trenutku cijeli sadržaj torbice joj se istresao po podu, a Dumas je značajno rekao: 'Trebali biste imati torbicu sa džepovima.' Na to mu je slavna glumica odgovorila: 'Onog dana kada Hermès napravi torbu s džepovima, imat ću je.' Dumas je jednostavno odgovorio: 'Ali ja sam Hermès i napravit ću vam torbu s džepovima.' Birkin je tada još ispričala i kako je prototip današnje Birkinice nacrtala na avionskoj kutiji prve pomoći, a bio je miks Kelly torbice i putnog kofera njezinog partnera Sergea Gainsbourga, a glumica je posudila i svoje prezime u zamjenu za prvi model koji je izdan 1984. godine. Ostalo je povijest, piše Vogue.

Ove dvije torbice i danas su sinonim za stil i eleganciju, nose ih brojne slavne ljepotice, nerijetko posjedujući i nekoliko u ormaru, a žele ih gotovo svi zaljubljenici u modu, pa je lista čekanja za njih podugačka. Najnovije brojke pokazuju kako potražnja za Hermèsovim torbama u cjelini porasla za vrtoglavih 430 posto. Prošle brojke ukazivale su rastuću popularnost Birkinice koja je u jednom trenutku prestigla Kelly, no nedavne statistike pokazuju upravo suprotan trend: modna platforma Lyst tako je je Hermèsovu Kelly proglasila drugim 'najvrućim proizvodom' u prvom tromjesečju.

Neke zvijezde, uključujući Victoriju Beckham i Beyoncé, posjeduju nekoliko modela od obje torbice, a ovi popularni modni dodaci dostupni su i u slobodnoj prodaji, pod pretpostavkom da im cijena nije prepreka. Naime, početna cijena najosnovnijeg, najmanjeg model Birkinice iznosi oko 60 tisuća kuna, a veći modeli prodaju se i za više od 80 tisuća kuna. No, to su cijene prije nego li u izbor uključite i određene boje, suradnje s umjetnicima i egzotične vrste kože što ovu torbu čini još ekskluzivnijom.

Postoji razlog zašto su ove torbice tako skupe. Hermès je modna kuća koja se s razlogom ponosi majstorstvom i zanatskom praksom, a bilo koji radnik mora odraditi dvije godine dugu praksu prije nego li uopće dobije priliku raditi na Birkinici. Naporan, samostalni postupak traje 12 do 18 sati u radionici, koristeći kombinaciju tradicionalnog ručnog i profinjenog rada na iglama koji je od nastanka torbe doveden do savršenstva.

Tako Hermès predstavlja najvišu razinu i kvalitetu ručne izrade, a Birkin i Kelly su definitivno najpoželjniji modeli iz njihove kolekcije. Njihovu dugogodišnju popularnost Hermès je osigurao povremenim predstavljanjem novih vrsta kože, veličina, boja te dodataka. Sophie Hersan, suosnivačica i modna direktorica Vestiaire Collectivea ističe manje modele Kelly i Birkin torbice - Birkin 25 ili mini Kelly, kao najpopularnije, a to potvrđuje i činjenica da su neki njihovi modeli doslovce razgrabljeni u roku od 24 sata od objavljivanja na web shopu. Oba modela, u svojim mini verzijama, zadržale su vrijednost, pa tako predstavljaju i svojevrsno trajno, modno ulaganje.

Birkinica se u rukama Karte Moss našla u ulozi 'mom baga', a pažnju je privukla prije gotovo dvadeset godina noseći u jednoj ruci Birkinicu, a u drugoj kćer Lilu Grace. Prostranu Birkinicu iskoristila je i Kim Kardashian nakon rođenja svoje prve kćeri North West. Nekoliko godina kasnije Kanye West poklonio je Kim za rođendan personaliziranu birkinicu koju je oslikao umjetnik George Condo.

No, Kim nije jedina zvijezda koja se može pohvaliti personaliziranim modelom Hermèsove torbe. Paris Hilton posjeduje ružičastu Birkinicu ukrašenu blistavim Swarovski kristalima, a Cardi B poklonila je svojoj prijateljici i suradnici Megan Thee Stallion ručno oslikanu verziju kako bi proslavila astronomski uspjeh njihove pjesme. Cardi je i sama strastveni kolekcionar ovih prestižnih torbi pa se tako među najnovijim dodacima u njezinoj kolekciji nalazi model koji je oslikao dizajner Jay Ahr Jonathan Riss.

Novi modni obožavatelji, generacija Z, u pravilu povezuje nedostupnost sa poželjnošću, pa je limitirana proizvodnja svakako išla prilog popularnosti Hermèsovim torbicama. Ekskluzivnost je od samog početka bila ključna za uspjeh – ni jednu nije lako kupiti, a limitirani modeli daju mogućnost da posjedujete nešto što drugi nemaju torbice je učinilo još poželjnijima.

Oni koji odolijevaju trendovima i drže se klasike naprosto zavodi privlačnost Kelly modela. Vjerni obožavatelji ne priznaju niti jedan drugi model osim onog koji je nosila Audrey Hepburn, modela Kelly 32, izrađenog od sjajne crne aligatorske kože. Kelly nije odoljela niti pratiteljica trendova Kyle Jenner. U svojoj garderobi čuva nekoliko Hermèsovih torbi, no kao poseban model izdvaja Kelly torbicu u svijetloj krokodilskoj koži, za koju kaže da je to jedina torba koju bi spasila da joj izbije požar u kući.