MODA IZ 50-IH

Pomalo otpisani trend vraća se u velikom stilu: Ako volite retro detalje u domu, onda su ovo lusteri i svjetiljke za vas

12.06.2022 u 20:29

Bionic
Reading

Svjetiljke i lusteri od papira pojavili su se još u pedesetima, a sad su se vratili u velikom stilu i zavladali među ljubiteljima retro stilova kad se radi o uređenju doma

Dobro je poznato to da se i trendovi u svijetu uređenja interijera mijenjaju velikom brzinom, no dobar dizajn nikad ne izlazi iz mode.

Bezvremenski dizajn i svestranost upravo su odlike rasvjetnih tijela od papira koja će svakom prostoru dati posebnost, a u posljednje vrijeme doživljavaju veliki povratak.

Osim što su vrlo efektna, daju lijepu toplu nijansu svjetla i čine boravak u prostoriji ugodnijim.

Njihova povijest datira još od papirnatih lampiona sa svijećama nastalih u Aziji prije gotovo 2000 godina, a suvremena sjenila za svjetiljke osmislio je u 50-ima japansko-američki dizajner Isamu Noguchi.

Njegova moderna interpretacija tradicije pokrenula je velik broj imitatora u SAD-u, pa im je popularnost samo rasla. Noguchijev dizajn bio je revolucionaran jer su ovakva električna rasvjetna tijela izrađena korištenjem tradicionalnih japanskih tehnika i materijala poput papira washi i bambusa, a oni su se povijesno koristili za izradu papirnatih lampiona i suncobrana.

  • +5
Papirnate lampe koje je osmislio dizajner Isamu Noguchi Izvor: Profimedia / Autor: Stephen Chung / Alamy / Alamy / Profimedia

Njegovi radovi također su se mogli masovno proizvoditi, jednostavno složiti i spakirati za slanje diljem Amerike. S ostalim modernističkim dizajnerima u to vrijeme, Noguchi je primijenio inovativne materijale za izradu namještaja za široku publiku - s divnom idejom na umu: time da si svatko može priuštiti lijepe predmete u domu.

Noguchi je svoju liniju svjetiljki nazvao Akari, što u japanskom jeziku označava 'svjetlo'. Jednom je prigodom dizajner napisao da su svjetla Akari jednako 'poetična i prolazna' kao i ljepota lišća koje pada te trešnjina cvijeta.

'Sve što vam je potrebno da biste imali dom su soba, tatami i Akari', često se prepričavala njegova legendarna izjava.

Ta izjava doista na najbolji način reprezentira minimalizam onako kako ga je on vidio: uključite papirnatu lampu, raširite prostirku i vaša je soba spremna.

Lampe Akari postigle su vrhunac popularnosti 50-ih i 60-ih godina - bile su neizbježne u mnogim domovima obasjavajući danski moderni namještaj, stolice Wassily i stolove u obliku bumeranga. Danas su papirnata rasvjetna tijela ponovno omiljena zbog svog bezvremenskog dizajna koji odlično funkcionira s većinom dekora.

'Ovi tradicionalni oblici i materijali mogu funkcionirati i s klasičnim i sa suvremenim komadima u sobi', kaže dr. Anna Ruth Gatlin, docentica povijesti dizajna interijera na Sveučilištu Auburn.

Papirnate svjetiljke mogu dodati dašak minimalizma inače 'maksimalistički' uređenom interijeru ili obasjati sobu punu elegantnog suvremenog namještaja. Osim toga, originalni Noguchijevi papirnati lampioni doista su puno čvršći nego što izgledaju. Washi i bambus pričvršćeni su na metalni okvir, a najdulje će trajati na mjestima na kojima nisu izloženi vlazi, pa možda neće biti najbolji izbor za kupaonicu ili u blizini sudopera.

Ali u drugim prostorijama proizvest će divnu ambijentalnu rasvjetu. Treba naglasiti i to da papirnati lampioni vjerojatno neće dati dovoljno osvjetljenja za čitanje knjige ili šivanje. Stoga ih postavite uz druga rasvjetna tijela po cijeloj prostoriji kako biste osigurali različite vrste svjetla za različite potrebe.

UMJETNIK i dizajner

Tko je bio Isamu Noguchi

Japansko-američki dizajner i kipar Isamu Noguchi bio je kreativac koji je obilježio jedno razdoblje u umjetnosti i nadahnuo mnoge, a njegova je karijera, počevši od 1920-ih, trajala šest desetljeća. Stvarao je sve od scenografije, preko keramike i skulptura, do namještaja i svjetiljki. Njegov moderan pristup dizajnu postavio je nove umjetničke standarde. Godine 1927., u dobi od samo 23 godine, njegov jedinstven umjetnički genij donio mu je prestižnu Guggenheimovu stipendiju. Njegov dizajn karakteriziraju skulpturalni stil i minimalistički oblici koji će utjecati na dizajnerski stil 1950-ih. Početkom 1951. godine započeo je dizajnirati svjetiljke Akari.

Naprimjer, velika pravokutna papirnata lampa, poput modela Noguchi L5, može stvoriti dramatično osvjetljenje nad stolom u blagovaonici, a manji lampion lijepo funkcionira u spavaćoj sobi.

U dnevnoj sobi pokušajte objesiti grupu okruglih papirnatih lampiona u nizu veličina i oblika. Pomiješajte kugle, poput modela Noguchi 45A, s ovularnim oblicima, npr. Akari 23A, i spljoštenih sferoida kao što je Akari 21A. Zapamtite, grupiranje najbolje funkcionira u neparnim brojevima, stoga razmislite o postavljanju tri ili pet svjetiljki.

Iako je Noguchi preminuo još 1988., njegove svjetiljke Akari do danas se izrađuju istim tradicionalnim tehnikama i od istih materijala. Prava Noguchijeva lampa može koštati i 350 dolara, što u svakom slučaju nije prevelika cijena za ikonu modernog dizajna iz sredine 20. stoljeća.

S više od sedam desetljeća popularnosti ova kultna rasvjetna tijela opet dolaze u prvi plan, a autentični Noguchijevi radovi nastali sredinom 20. stoljeća sada mogu koštati i tisuće dolara jer sjajan dizajn je vječan.

Međutim ne brinite se ako se to ne uklapa u vaš budžet - možete kupiti njihove visokokvalitetne varijante na mnogim mjestima, poput Design Within Reacha, Urban Outfittersa ili Ikee.