ukusna, a zdrava

Pogoduje mršavljenju: Evo kako prakticirati mediteransku prehranu, najzdraviji mogući način prehrane

09.01.2023 u 14:49

Bionic
Reading

Dobra vijest je kako ovaj način prehrane odobrava i povremenu fleksibilnost što znači da poneki odrezak ili komad torte neće poništiti njene učinke

Mediteranska prehrana jedna je od rijetkih koja je znanstveno dokazana kao zdrava te se preporučuje kao idealna ishrana diljem svijeta.

Znanstvenici su dokazali kako pogoduje zdravlju srca, štiti od povišenog tlaka i kolesterola te smanjuje rizik od dobivanja dijabetesa.

U čemu je tajna?

'Nije riječ o još jednom stilu prehrane koji je netko izmislio samo da bi se na njemu obogatio. Ona se razvijala godinama, preko milijuna ljudi. Tajna je u tome što je ukusna, a k tome i zdrava', rekao je Dr. Sean Heffron, preventivni kardiolog.

Mediteranska prehrana obuhvaća cjelovite namirnice, neprocesuiranu hranu s malo ili nimalo aditiva. U njoj se primarno nalaze žitarice, voće, povrće, orašasti plodovi, začinsko bilje i maslinovo ulje.

Glavni izvor životinjskih proteina je riba bogata omega-3 mastima poput lososa, sardina i tune, dok su piletina i puretina nešto rjeđe na meniju.

Namirnice s visokim udjelom masti, poput crvenog mesa i maslaca, konzumiraju se vrlo rijetko, a tek povremeno se na dnevnom jelovniku nađu jaja i mliječni proizvodi.

Čaša vina za večerom i općenito dozvoljen umjeren unos alkohola, također je jedna od karakteristika zbog kojih je popularna i rado konzumirana diljem svijeta.

Mediteranska prehrana Izvor: Profimedia / Autor: Martina Pellecchia / Alamy / Alamy / Profimedia

Kako je staviti u praksu?

Dr. Heffron daje nekoliko ideja: za doručak preporučuje pojesti usitnjeni avokado na tostu od cjelovitih žitarica, s komadom voća i grčkim jogurtom sa strane.

Kao laganiji ručak ili večeru, doktor savjetuje na maslinovom ulju skuhati povrće i grahorice te sve začiniti začinskim biljem. Njegov prvi odabir je korjenasto povrće sa svježim graškom, uz tjesteninu ili kruh od cjelovitih žitarica te humusom sa strane, a sve obogaćeno proteinima iz grilane ribe.

Da, pogodna je i za mršavljenje!

Osim što je ukusna i dobra za zdravlje, mediteranska prehrana obožavana je jer pridonosi mršavljenju! Tajna je u zamjeni rafiniranog šećera i prekomjernog unosa masti i crvenog mesa s čarima mediteranske kuhinje - svježim voćem, povrćem i proteinima koji su lakši za probavu.

Dobra vijest je i kako ovaj prehrambeni stil odobrava i povremenu fleksibilnost što znači da povremeni odrezak ili komad torte neće poništiti njene učinke!

SREDNJA DOB

Prebacili ste četrdesetu? Ove prehrambene navike svakako morate mijenjati

Pogledaj galeriju

Oprez sa željezom

Ipak, postoji jedna stvar na koji valja obratiti pozornost.

Ukoliko se odlučiti prakticirati ovakvu vrstu prehrane, pripazite na potencijalni nedostatak željeza. Obzirom na smanjen unos crvenog mesa, preporučuje se što češće konzumiranje namirnica poput špinata, brokule, tofua, leguma i orašastih plodova, koji su prirodno bogati željezom.

Također, preporučljivo je unositi i dodatnu količinu vitamina C kako bi se željezo što bolje apsorbiralo. U tome će vam pomoći citrusi, jagode, paprike babure i rajčice.