ugodNIJI ambijent

Podarite spavaćoj sobi novo proljetno ruho i osigurajte si kvalitetniji san

02.04.2023 u 19:26

Bionic
Reading

Kvalitetu sna značajno će poboljšati kreiranje umirujućeg ambijenta koji će osigurati pastelne nijanse u skladu s proljećem, a veći osjećaj udobnosti priuštite si mekanim vunenim dekama, biljkama i urednim rasporedom prostorije

Dolaskom proljeća u mnogima se javlja potreba za uvođenjem promjena koje će donijeti novu energiju za više osjećaja poletnosti, energije i vedrine. To je vrijeme u kojem, baš iz tog razloga, mnogi odlučuju krenuti u preuređenje doma s ciljem usklađivanja s proljetnim buđenjem.

Jedna od prostorija koje mnogi odluče preurediti jest spavaća soba, što ne čudi jer je ipak riječ o prostoru u kojem provodimo velik period života i bitno nam je da se u njoj osjećamo ugodno, sigurno i dovoljno opušteno tako da si priskrbimo odmor i odgovarajuću količinu sna.

Sukladno tome, dizajneri interijera donose nekoliko savjeta za to kako da svoju spavaću sobu odjenete u novo proljetno ruho te kojim promjenama možete osigurati kvalitetniji san za više energije i poletnosti tijekom svakog dana.

Sve na svoje mjesto

Za početak, savjet je da krenete od proljetnog čišćenja ove prostorije. Naime dokazano je da urednost i prostranost u spavaćoj sobi smanjuju osjećaj stresa i pomažu u opuštanju.

Također, kada je sve na svojem mjestu, a police i ostale površine očišćene od prašine i prljavštine, popravlja se i kvaliteta zraka u prostoriji, a to je jedan od presudnih faktora za kvalitetan san.

Uz to, čišćenjem prozora osigurat ćete si više prirodnog dnevnog svjetla koje pomaže u reguliranju cirkadijalnog (dnevnog) ritma spavanja.

Obogatite sobu pastelnim bojama

Dodavanje nijansi u skladu s proljetnim bojama također omogućuje bolju prilagodbu na promjenu vremena, što je važno i za kvalitetu sna. Osvježavajuća, a topla paleta pastelnih nijansi, poput svjetlije plave, zelene, ljubičaste i roza, pomaže u smirivanju živčanog sustava i stvara atmosferu pogodnu za odmor.

Isto tako, ove boje imaju psihološki utjecaj jer potiču osjećaj sreće i optimističan stav prema životu.

Da biste postigli ovakav efekt, ne morate prebojiti čitavu prostoriju i krenuti u preuređenje od temelja. Dostatan će biti pokoji ukras - vaza, slika u pastelnim tonovima, posteljina, pokrivač ili pokoji ukrasni jastučić.

Postignite osjećaj neodoljive udobnosti uz vunene deke

Očaravajuće i meke vunene deke savršen su odabir za toplije, a i dalje podosta hladne noći. Dok ne stignu ljetne vrućine, prozračne vunene deke nameću se kao idealna opcija kojoj je teško odoljeti!

Eksperti često preporučuju vunu kao primarni odabir prekrivača u prijelaznom razdoblju jer reguliraju tjelesnu temperaturu dok spavate i sprječavaju preznojavanje.

S obzirom na to da je osjećaj vrućine jedan od učestalih faktora koji narušavaju san, prekrivač od vune nameće se kao jednostavno rješenje za taj problem.

Obogatite sobu umirujućim biljkama

Obogaćivanje proljetnog dekora spavaće sobe raznim biljkama pogodno djeluje na san. Naime sobne biljke pružaju osjećaj povezanost s prirodom, što dokazano smanjuje stres, opušta i u život unosi dozu pozitivnog razmišljanja.

Uz to, biljke poboljšavaju kvalitetu zraka, a tu su i opcije poput jasmina i lavande, koje otpuštaju prirodna umirujuća sredstva i pojačavaju dojam opuštajućeg ambijenta.