BRZINSKI RUČAK

Počela je sezona gljiva, a mi vam donosimo recept za kremasti rižoto od bukovača i šampinjona s potpisom chefa Davida Skoke

19.10.2020 u 10:52

Bionic
Reading

Cijenjeni hrvatski chef David Skoko podijelio je s nama tri recepta s gljivama u glavnim ulogama, a koja ćete moći probati na Danima tartufa u restoranu Bota Šare ili ih pripremiti u vlastitoj kuhinji za svoje bližnje - sve do jedan su za prste polizati!

Jesenski dani pred nama donose pravu gastro poslasticu kojoj ćemo teško odoljeti. Jela pripremana od jedne od najcjenjenijih gastro delicija na svijetu - istarskog tartufa - u kombinaciji s vrhunskim namirnicama, po kojima je restoran Bota Šare nadaleko poznat, bit će nam dostupna četiri dana ovaj tjedan u režiji jednog od ponajboljih hrvatskih chefova Davida Skoke.

Tri prijedloga koja će se među ostalima naći na Danima tartufa u Boti su tartar od jadranske tune s tartufom, sabljarka u umaku od tartufa s crnim njokama te rižot od bukovača i šampinjona, za koje vam premijerno donosimo recepte.

Rižot od bukovače i šampinjona

Sastojci (za 4 osobe)

  • 400 grama riže scotti di roma
  • 100 grama šampinjona
  • 100 grama bukovača
  • 50 ml bijelog vina
  • maslinovo ulje
  • temeljac od gljiva
  • sol, papar po želji
  • list peršina, malo češnjaka

Priprema

Na maslinovom ulju zapržiti češnjak te dodati malo bijelog vina, neka ispari. Dodati temeljac od gljiva te rižu pirjati 10 min. uz dolijevanje temeljca od gljiva.

Tartar od tune s tartufom

Sastojci (za 4 osobe)

  • 400 grama čistog odreska jadranske tune
  • 4 žlice maslinovog ulja
  • sol, papar po želji
  • 2-3 kapi tabasca
  • 50 grama zelenih kapara, sitno sjeckanih
  • 50 grama kapule, sitno sjeckane

Priprema

Odrezak tune izrezati na kockice. Ostale sastojke pomiješati te servirati na podlozi od rikole. Na vrh naribati svježi tartuf.

Sabljarka u umaku od tartufa s crnim njokama

Sastojci (za 4 osobe)

  • 800 grama čistog odreska jadranske sabljarke
  • 50 grama zelenih kapara
  • 100 ml bijelog vina
  • 20 g češnjaka
  • 2-3 kapi ulja od tartufa
  • 20 grama tartufate
  • riblji temeljac
  • list peršina sjeckani
  • sol, papar
  • brašno

Priprema

Na malo ulja popržimo sabljarku izrezanu na fete koje smo uvaljali u brašno. Zalijemo ribljim temeljcem. Dodamo ostale sastojke i pustimo 10 min. da se sjedini, tako da dobijemo kremasti umak koji po želji još začinimo. U međuvremenu napravimo domaće crne njoke.

Sastojci za njoke

  • 500 grama pire krumpira
  • 300 grama brašna
  • prstohvat soli
  • 20 grama crnila od sipe
  • 2 cijela jaja

Priprema

Zamijesimo tijesto, narežemo njoke. Zakuhamo vodu, kad njoke isplivaju na površinu, vadimo ih i poslužimo uz sabljarku i umak.