PARADOKS LJEPOTE

Plastične operacije ne pomažu da izgledamo privlačnije

07.08.2013 u 08:33

Bionic
Reading

Paradoks estetske kirurgije: face-lift pomaže da pacijenti koji su se podvrgnuli zatezanju lica izgledaju mlađe, ali ne i privlačnije

Studija objavljena u časopisu Journal of the American Medical Association (JAMA) Facial Plastic Surgery utvrdila je da jedan od najvažnijih efekata plastičnih operacija leži u činjenici da korisnici drugim osobama

izgledaju mlađi.

U studiji je 49 pacijenata fotografirano prije i poslije zatezanja lica, a te su slike predočene recenzentima. Oni su ocijenili da lica nakon operacija u prosjeku izgledaju samo tri godine mlađe, no istodobno nisu primijetili razlike u privlačnosti prije i poslije operacije.

Plastična kirurgija često se smatra samo rasipanjem novca i privilegijom taštih koja ne daje prave rezultate, no je li za taj zaključak bila potrebna studija. Problem s tim stavom leži u tome što je nejasno što je zapravo 'privlačnost'.

Rezultati ove studije definiraju razliku između mladosti i privlačnosti, što je već napredak u kulturi opsjednutoj mladošću.

S druge strane, studija je besmislena, jer ako se pacijenti nakon operacije osjećaju ljepše te ugodnije u vlastitoj 'zategnutoj' koži, nije važno što o njima misli 50 nepoznatih osoba, zaključuje časopis Time.