POPUT MOUSSEA

Pašteta od pilećih jetrica teško da može biti bolja od ove

03.11.2014 u 08:15

Bionic
Reading

Čak i ako niste velik ljubitelj jetrenih pašteta, ovaj bi vas recept mogao preobratiti. Dajte šansu pilećim jetricama i pretvorite ih u svilenkast mousse u kojem ćete garantirano uživati

Iznutrice su često zapostavljene i podcijenjene, pa tako i jetrica. Za lošu reputaciju koju nezasluženo uživaju možda su krive neke traume iz djetinjstva, no ako ste dovoljno hrabri da potisnete eventualne loše uspomene, vrijeme je da se okušate u pripremi ovog jako ukusnog i nezahtjevnog namaza.

Možda vas razuvjeriti i činjenica da su jetrica itekako zdrava jer sadrže puno proteina, željeza, minerala, omega-3 masnih kiselina i vitamina B12, A, D, E i K.

Potrebni sastojci:

2 velike žlice maslaca
2 velike žlice masnoće od kokoši, a ako je nemate, stavite još dvije žlice maslaca
2 glavice luka (manje)
2 grančice majčine dušice
malo cimeta
zvjezdasti anis
pola lovorovog lista
žličica crnog papra
½ kg pilećih jetrica
1/3 šalice kvalitetnog crnog vina
šalica krem sira
žličica šećera
2 velike žlice balzamičnog octa
sol
malo maslinovog ulja za preljev
tostirani kruh za serviranje

Recept blogerice Care Nicoletti zaista je jednostavan i ne oduzima puno vremena.

Priprema

Žlicu masnoće od piletine i žlicu maslaca (ili jednostavno dvije žlice maslaca ako nemate pri ruci masnoću) stavite u lonac s debljim dnom i dodajte nasjeckani luk i timijan te lagano pržite dok luk ne omekša.

U sjeckalicu stavite cimet, lovorov list, zvjezdasti anis i crni papar te usitnite dok se ne pretvori u fin prah. Usitnjeni začin dodajte u lonac s lukom i kuhajte dok se on ne karamelizira.

Dok se luk kuha, očistite pileća jetrica od bilo kakvih žilica i bijelih ili zelenih vlakana kako bi se mogla kasnije lakše usitniti i pretvoriti u mousse

Kad se luk karamelizira, dodajte ostatak maslaca i masnoće, zatim jetrica te kuhajte lagano miješajući 7-8 minuta ili dok ne budu čvrsta na dodir, ali još uvijek roskaste boje. No čak i ako ih prekuhate, dobit ćete onu neželjenu zrnastu teksturu, ali uz pomoć krem sira i blendera i to se može riješiti.

Kad su jetrica kuhana, prebacite ih u zdjelu. U posudu u kojoj ste ih kuhali dodajte crno vino i zagrijte ga oko minute te prelijte preko njih i dodajte krem sir.

Smjesu prebacite u blender i miksajte dok ne dobijete jako glatku smjesu.

Dobivenu smjesu opet prebacite u zdjelu, ali kroz fino sito, te joj dodajte šećer, ocat i sol. Imajte na umu da će se okus moussea mijenjati kako se smjesa bude hladila pa nije naodmet staviti malo više soli.

Ohlađenu smjesu prebacite u staklenke i prelijte tankim slojem pileće masnoće ili maslinovog ulja kako mousse ne bi oksidirao i dobio sivu boju. U hladnjaku se može čuvati deset dana.