OPREZ!

Ovo su namirnice koje nikako ne smijete jesti nakon 18 sati ako želite smršavjeti

06.10.2023 u 17:20

Bionic
Reading

Neka hrana doista teško sjeda na želudac i nikako je ne treba konzumirati navečer jer osim što ćemo teško zaspati, izaziva nadutost i probleme s probavom, a dugoročno može izazvati i gomilanje kilograma

U različitim dijelovima svijeta večernji obrok poslužuje se u različito vrijeme pa su stanovnici južnog dijela Europe, poput Španjolske ili Italije, skloniji kasnijim obrocima, dok Skandinavci ranije pojedu zadnji obrok u danu.

Prema nutricionistima, nordijske su zemlje tu u boljem položaju te upozoravaju da su nakon 18 sati određene namirnice pogubne ne samo za figuru, već i zdravlje.

'Brzina kojom tijelo probavlja hranu i metabolizira hranjive tvari ne smanjuje se dramatično ni u jednom trenutku. Za većinu nas razina tjelesne aktivnosti se noću smanjuje, što utječe na tu učinkovitost. Neka istraživanja sugeriraju da kasne večere mogu promijeniti cirkadijalni ritam, što utječe na metaboličke procese, te je umjesto toga poželjno ranije imati zadnji obrok u danu kako za kontrolu težine, tako i za bolje spavanje i dugovječnost', upozorava Rose Ferguson, nutricionistica, stručnjakinja za funkcionalnu medicinu, voditeljica podcasta te autorica mnogih knjiga o prehrani.

Zaključak - kasno objedovanje nikad nije dobra ideja. I premda je uključivanje širokog spektra namirnica u prehranu ključno za opskrbu maksimalnom raznolikošću hranjivih tvari, neke namirnice koje se konzumiraju nakon 18 sati mogu biti teške 'poput kamenja' za probavni sustav. Osim što utječu na san, utječu i na gomilanje kilograma zbog svih onih dodatnih kalorija koje naše tijelo nije sagorjelo.

Određene namirnice nije preporučljivo konzumirati od kasnog poslijepodneva, a evo koje su to:

1. Masni i začinjeni sirevi

Gorgonzola, taleggio, mascarpone, brie, camembert... Priznajemo da jesu pravi užitak za ovisnike o siru, ali vrlo su loši za probavni sustav jer su bogati zasićenim masnoćama te se probavljaju i do pet sati. Navečer se radije odlučite za laganije sireve, kao što su ricotta od kravljeg mlijeka, svježi sir ili stracchino.

2. Crveno meso

Ako je dobar odrezak ili sočni hamburger čest dio vašeg večernjeg jelovnika, razmislite još jednom: crveno ili miješano meso teško je probavljivo, što nam može uzrokovati osjećaj težine i ometati san. Radije za večeru pripremite bijelo meso, poput piletine ili puretine, s malim porcijama mahunarki ili jaja.

3. Pržena hrana

Nije nepoznato to da se pržena hrana satima zadržava u želucu i uzrokuje neugodne probavne smetnje (kao što su žgaravica ili refluks) koji poslijepodne ili noć mogu pretvoriti u noćnu moru. Odaberite stoga drugačije načine pripreme, poput pečenja ili kuhanja na pari. I zaboravite na ukusni pomfrit!

4. Začinjena hrana

'Začinjena hrana ne samo da je neprobavljiva, već također podiže tjelesnu temperaturu, zbog čega teže zaspimo', kaže Ferguson. Izbjegavajte papar i čili, a umjesto time začinite večeru začinskim biljem poput peršina, kadulje, origana, ružmarina i bosiljka.

5. Kelj i kupus

Iako je povrće bogato korisnim nutrijentima, kupus i kupus se dugo probavljaju, čak i do pet sati. Brokula, prokulica i cvjetača također se vrlo sporo probavljaju i mogu izazvati nadutost. Jedite ih, naravno, ali ne navečer, već tijekom dana.

6. Određene vrste ribe

Neke vrste ribe, kao što su losos, haringa ili skuša, probavljaju se puno duže od bijele ribe. Ako su još konzervirane u ulju, napor kojem je izvrgnut probavni sustav se udvostručuje. Izbjegavajte ih navečer te se radije odlučite za filete bijele ribe (čak i smrznute) poput bakalara ili oslića.

7. Sladoled (i slatkiši)

Prava šećerna bomba, sladoled donosi veliku količinu kalorija koje ne sagorijevamo osim ako ne planiramo dobro se iznojiti na nekom plesnom podiju navečer. Osim toga, šećeri uzrokuju skokove glikemijskog indeksa. Izbjegavajte sladoled i odlučite se radije za sorbet bez šećera ili, još bolje, samo svježe sezonsko voće.

8. Čokolada

Loše vijesti za ljubitelje čokolade: omiljena poslastica za mnoge sadrži stimulanse koji mogu uzrokovati nesanicu. A ako je čokolada mliječna, ima visok sadržaj masti i preopterećuje jetru. 'Čokolada ne sadrži samo kofein, već i teobromin, još jedan stimulans koji može ubrzati rad srca i poremetiti san', upozorava Ferguson, dodajući da je bolje zamijeniti je čistom čokoladom bez dodanog šećera.

9. Salata

Čini se nemogućim, međutim i zdrave salate, koje volimo konzumirati tijekom dana, obično sadrže nekoliko vrsta sirovog povrća koje je teško probavljivo, a koje noću, kada se probava uspori zbog nedostatka aktivnosti, može početi izazivati probleme u želucu, uzrokujući nadutost i nemiran san.