UKUSNA, ALI…

Ovo sigurno niste znali o slanini

15.11.2013 u 08:00

Bionic
Reading

Volite slaninu? Većina ljudi voli, ali ipak pripazite da ne pretjerate

Fina suha ili pržena i hrskava – slanina je omiljeni obrok mnogih gurmana. No ta ukusna delicija nije baš tako bezazlena, a evo i zašto.

Nezdrave masti
Možda vam se to neće sviđati, ali slanina sadržava nezdrave masti. Riječ je o onim mastima koje uzrokuju kolesterol i začepljenje krvnih žila te posljedično i kardiovaskularne bolesti.

Prerađeno meso
Možda jedete domaću slaninu, ali svejedno je riječ o prerađenom mesu, a vjerojatno dobro znate da mesne prerađevine nipošto nisu zdrave. Sušena slanina u sebi sadržava sastojke koji mogu izazvati ozbiljnije zdravstvene poteškoće posebno ako je jedete često. No dobra je vijest ta da je sušena slanina još uvijek znatno zdravija od raznih kobasica.

Svinje su preslatke
Jeste li ikada vidjeli svinju uživo? Riječ je o preslatkim životinjama pa mnogi kad ih vide uživo, odriču se njihova mesa. Poznato vam je da slanina potječe od svinje, zar ne?!

Kupovna je slanina lošija
Zašto? Zato što kupovna slanina nastaje od svinja koje žive na farmama te koje se ne hrane baš najzdravije i ne kreću se dovoljno. Usto, liječe se raznim pripravcima koji baš i nisu najzdraviji za ljude. Inače, ljudi znatno češće konzumiraju kupovnu slaninu od domaće jer je dostupnija.

Previše natrija

Slanina sadržava i previše natrija što povećava rizik od bolesti srca i visokog krvnog tlaka. Jedan komad slanine ima oko 190 miligrama natrija. Ako jedete četiri do pet kriški slanine, približavate se polovici preporučene količine natrija za taj dan.