kontroverzne cipele

Ove su štikle razljutile francuske vlasti: Biste li ih nosili?

24.08.2017 u 12:51

Bionic
Reading

Yves Saint Laurent predstavio je bizarne štikle-role koje koštaju nevjerojatnih 16.300 kuna. Neobične štikle izazvale su burnu raspravu i podijeljena mišljenja na društvenim mrežama, a francuske vlasti zabranile su kontroverznu kampanju za štikle uz obrazloženje da radikalno ponižava žene

Modna kuća Yves Saint Laurent predstavila je novi model štikli Anya 100 Patch Pump Roller u sklopu svoje nove kolekcije, a riječ je o hibridu štikli i rola iz predstojeće jesenske kolekcije koje su osmišljene pod kreativnom palicom Anthonyja Vaccarella.

Vaccarelli je u travnju 2016. napustio mjesto kreativnog dizajnera u Versaceu te se pridružio modnoj kući Yves Saint Laurent. Nakon što je 2013. godine francuski modni div prvi put u prodaju izbacio tenisice-role talijanski dizajner želio je otići korak dalje te je na nedavno održanoj reviji javnosti predstavio štikle-role koje dolaze u četiri modela.

Prvi model dolazi u klasičnoj crnoj varijanti s ušivenim cirkonima, dok su preostala tri izrađena od zmijske kože s motivima šarenog lista, divlje mačke i stripa. Talijanski dizajner je na ove neobične štikle dodao dva kotača s prednje i jedan sa stražnje strane na potpetici, a naprijed se nalazi i čep koji, baš kao i na rošulama, ima ulogu kočnice.

Kontroverzne štikle izazvale su raspravu na društvenim mrežama, a ubrzo nakon što je objavljena službena kampanja pod nazivom porno chic francuske vlasti su ju zabranile uz obrazloženje da je riječ o ponižavajućoj i uvredljivoj kampanji koja potiče na silovanje.

Kampanja koju je izbacila modna kuća prikazivala je razgolićene modele u neprimjerenim pozama koje omalovažavaju žene. Na jednoj od fotografija model je nagnut preko drvenog stolca na koji prislanja glavu. Upravo je ova fotografija bila ona koja je prelila čašu aktivistima za ženska prava.

Iz Francuskog ureda za regulaciju oglašavanja poručuju da je modna kuća Yves Saint Laurent 'otišla predaleko' te kako ovakvi neprimjereni seksistički prikazi potiču nasilje nad ženama. Kampanja je odmah povučena, no na službenom Instagramu modne kuće YSL još uvijek je moguće pronaći neke od kontroverznih fotografija.