DOZIRAJTE IH

Ove namirnice možda imaju zdravstvene prednosti, ali su isto tako neprijatelj vašim zubima

23.02.2020 u 20:04

Bionic
Reading

Od najmlađih dana svjesni smo toga da slatkiši nisu najbolji prijatelj naših zubi, a s godinama mnogi shvate da ni duhan nije poželjan ako želimo blistav osmijeh. Mnogi ipak nisu svjesni toga da i određena hrana ili pića, koji čak mogu imati zdravstvenih prednosti, mogu biti uzrok vašeg neradog pokazivanja zubi

Na promjenu boje zubi, pa čak i na eroziju zubne cakline, mogu utjecati i neke namirnice koje smatramo zdravima. To nije razlog da ih izbacite iz upotrebe, ali ako ih češće konzumirate i primijetili ste spomenute promjene na svojim zubima, ne bi bilo loše obratiti se stomatologu.

Crni čaj

Studija objavljena u časopisu European Journal of Dentistry pozabavila se razlikama između mrlja na zubima koje ostavljaju crno vino, kola, čaj i kava. Na opće iznenađenje, studija nije pokazala značajniju razliku u obojenju zubi izloženih kavi, a najproblematičnijim za obojenje zubi pokazao se čaj.

Biljni čaj

Zdravstvene koristi čaja su neosporne, od sagorijevanja masti, antioksidativne zaštite od oštećenja DNK do smanjenja rizika od više bolesti. No za zube ipak nije tako koristan, a studija objavljena u časopisu The Journal of Dentistry ukazuje čak na njegovu štetnost. Znanstvenici su uspoređivali učinak crnog čaja, biljnog čaja i obične vode na zube i ustanovili gubitak zubne cakline kod zubi izloženih čaju. Eroziju cakline uzrokovali su i biljni i crni čaj, ali je površinski gubitak bio puno veći na zubima izloženim biljnom čaju.

Agrumi

Najčešći uzrok erozije zubne cakline su kiseline iz prehrane, a glavni krivac za to su agrumi. U studiji objavljenoj u časopisu General Dentistry proučavan je učinak soka agruma na oralno zdravlje tijekom 20 tjedana. Najteža oštećenja prednje cakline izazvao je sok limuna, zatim sok grejpa pa sok naranče. Ako imate običaj hidrirati tijelo vodom u koju ste iscijedili limun ili neki drugi agrum, nastojite je piti kroz slamčicu kako biste ograničili kontakt kiseline sa zubima.

SVE BLAGODATI AGRUMA

Ovo ukusno voće odličan je izvor antioksidanta, vitamina i hranjivih tvari

Pogledaj galeriju

Sušeno voće

Sušeno voće je za zube dvostruko pogubno, zahvaljujući šećeru kojim je bogato i ljepljivosti. Često ga jedemo kao grickalice, što je gore nego da je tek sastojak nekog obroka. Obrok će povećati proizvodnju sline koja pomaže u čišćenju zubi od zaostalih komadića hrane i štiti od kiseline. Stoga je sušenu brusnicu bolje pojesti kao dodatak salati, a suhom marelicom obogatiti okus kaše od kvinoje. A ako želite još bolje svome struku i zubima, uvijek je bolje pojesti svježe, nego sušeno voće.

Kava

Iako sama po sebi ima brojne zdravstvene koristi, poput činjenice da je bogata antioksidantima, vitaminima i mineralima, kava je vrlo kisela, a uz dodatak šećera, kako je mnogi piju, ova kombinacija može dovesti do obojenja zubi. Da biste umanjili štetu, uz kavu uvijek pijte običnu vodu.

NIJE TAKO CRNO

10 stvari koje se događaju u vašem tijelu kad prestanete piti kavu

Pogledaj galeriju

Sportski napici

Znojenjem se osim vode gube elektroliti pa su nam izotonični sportski napici korisni nakon treninga. Imajte na umu to da pijuckanje ovih napitaka nije dobro za vaše zube, osobito ako ih pijuckate unatoč tome što ne vježbate. U ovime je pićima vrlo visoka razina kiselosti koja može dovesti do erozije i gubitka tvrdoće zuba. Pored toga, mnoga su komercijalna sportska pića bogata dodanim šećerima.