ZNANSTVENO DOKAZANO

Otkriveno kako možemo doživjeti veće zadovoljstvo u seksu

07.04.2014 u 15:08

Bionic
Reading

Oksitocin je hormon za koji su do sada znanstvenici tvrdili da povezuje parove i čini ih sretnima, a nova studija kaže da ćemo zbog njega doživjeti i bolji orgazam

U studiji je sudjelovalo 29 parova koji su bili minimalno godinu dana u vezi. Pola grupe dobilo je oksitocin u spreju koji su uštrcali u nosnice prije intimnih odnosa. Druga polovica je dobila placebo, ali to nisu znali. Nakon odnosa zabilježili su svoje osjećaje prema partneru te koliko je orgazam bio intenzivan.

Pokazalo se da oksitocin nije imao nikakav poseban utjecaj na uzbuđenje kod oba spola niti je pomogao muškarcima da lakše postignu erekciju.

No oni koji su koristili oksitocin prije seksa, pogotovo muškarci, rekli su da je orgazam bio intenzivniji nego prije. Osim toga, parovi koji su uzimali oksitocin rekli su da su generalno bili zadovoljniji seksom. Neke od žena koje su koristile oksitocin rekle su da im je bilo lakše dijeliti svoje seksualne želje s partnerom.

'Ova studija pokazuje da oksitocin može promijeniti određene aspekte seksualnog iskustva i odnose parova', napisali su znanstvenici s Medicinskog fakulteta u Hannoveru u Njemačkoj.

Bez obzira na pozitivne rezultate, znanstvenici ističu da nema prevelike koristi od upotrebe ovog hormona za bolji seksualni užitak zato što se oksitocin prirodno oslobađa tijekom intimnog odnosa.