NOVO ISTRAŽIVANJE

Otkriveno kako kanabis utječe na bol

28.12.2012 u 10:39

Bionic
Reading

Kanabis pacijentima u teškim bolovima može pomoći da manje osjećaju nepodnošljive muke

Skeniranjem mozga znanstvenici su došli do zaključka da sastojak kanabisa, THC, smanjuje aktivnost na područjima koja su zadužena za emocije i patnju.

'Kanabis ne djeluje na svakoga isto, pa na neke ima vrlo pozitivan utjecaj, dok kod drugih utjecaj i nije toliko dobar', rekao je voditelj studije, doktor Michael Lee za Daily Mail.

Kada pacijent dulje vrijeme trpi bol bez vidljivog uzroka, radi se o kompleksnom zdravstvenom problemu. Tada je potrebno pristupiti na više različitih načina, od tretmana lijekovima do psihoterapije. Za neke pacijente kanabis ili lijekovi na njegovoj bazi mogu pomoći da se bol kontrolira ako su drugi načini bili neuspješni. Neke studije ipak imaju rezultate u kojima se pokazalo da kanabis nema tako pozitivan utjecaj ako se uzmu u obzir nuspojave.

Doktor Lee naglašava da je glavna zadaća njihove studije bila istražiti što se točno događa kada ljudi s bolovima uzmu kanabis.

U studiji je sudjelovalo 12 muškaraca od kojih su neki dobili plecebo, a drugi THC. Zatim su mazani kremom koja izaziva bol u tijelu ili placebo te su bilježene reakcije mozga. Test je ponovljen još tri puta u različitim kombinacijama te su mjerili koliki je bol i koliko ih peče namazano mjesto. Pokazalo se da je žarište bilo jednako jako, ali im je bol manje smetao.