SJAJNA BILJKA

Otkrijte nevjerojatna svojstva metvice

10.02.2014 u 08:52

Bionic
Reading

Osim što ju je lako uzgajati, metvica ima nevjerojatnih prednosti. Evo nekoliko savjeta kako metvicom na prirodan način otjerati neželjen kukce, uvijek imati svjež miris u domu te ublažiti grčeve u trbuhu

Vrlo važno je napomenuti kako se metvica vrlo brzo širi, stoga je bitno posaditi je u zasebne posudice i ne uzgajati je u posudama s ostalim biljem jer će vrlo brzo preuzeti cijeli vaš vrt. No s druge strane, metvica ima doista nevjerojatna svojstva pa nema razloga da je ne držite u svom domu, piše Mother Earth Living

Uzgoj metvice privući će u vaš vrt ili na balkon brojne korisne insekte. Naime, metvica je bogata nektarom i peludi, a držat će ove poslastice lako dostupnima za korisne insekte, poput pčela.

Osim što privlači 'dobre kukce', metvica jednako tako odbija 'loše kukce'. Kako biste otjerali mrave i muhe, držite posudice s metvicom pokraj vrata ili na prozorima. Osim toga, područje oko vrata i prozora možete pošpricati s razrijeđenim eteričnim uljem metvice (omjer neka bude deset kapljica vode na jednu kapljicu ulja). Menta je odlična i prilikom sprečavanja pojave buhe kod kućnih ljubimaca. Recept je vrlo jednostavan: u gazu ili kakvu platnenu vrećicu stavite dva lista svježe metvice, jedan list svježeg timijana i jedan list svježeg pelina. Sve to stavite ispod jastuka ili dekice na kojoj spava vaš ljubimac.

Čaj od mente je odličan način ublažavanja problema sa želucem. Naime, metvica pomaže u smirivanju probavnog trakta i ublažuje probavne tegobe, nadutost i grčeve u trbuhu.

Mentol hladi i osvježava kožu, što metvicu čini odličnom biljkom za ljetne vrućine. Koristite je za ublažavanje boli od opeklina od sunca tako što ćete napraviti visoko koncentrirani čaj od mente te ga dobro rashladiti u hladnjaku. Kako bi smirili kožu izgorenu na suncu jednostavno stavite obloge od pripremljenog čaja.

Kako bi vaš dom uvijek mirisao svježe, dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja metvice u sredstvo za čišćenje koje inače nema mirisa. Također nije loše isprobati i ovaj sjajan način čišćenja podova koje održava i njeguje drvene podove: razrijedite šalicu bijelog ocat u litri vode i dodajte 3 do 5 kapi eteričnog ulja metvice.

Metvica je sjajno osvježavajuće piće. Dodajte listove svježe mente u hladnu vodu ili običan ledeni čaj te pustite da odstoji pola sata ili više. Nakon toga to sjajno piće poslužite s puno leda.

Hranu koju često jedete obogatite metvicom. Sitno nasjeckane listiće svježe mente stavite na grašak, mahune, mrkve ili cvjetaču u zadnjih dvije minute kuhanja.

Čokoladnim kolačićima dajte potpuno novi okus. Sitno nasjeckane dvije žličice svježe mente dodajte u tijesto za čokoladni kolač i pecite kao i inače. Oduševit ćete se promjenom.

Kako biste osvježili dah žvakaće gume i bomboni vam nisu potrebni. Listić svježe mente djelovat će jednako dobro, a i prirodnije je . Jednostavno uberite listić iz teglice i žvačite ga.

Dosadnu štucavicu ublažite metvicom i to tako da u čašu mlake vode dodate nekoliko kaši svježe iscijeđenog limuna, malo soli i nekoliko listova metvice.

Ako vam je začepljen nos, skuhajte lonac vode, maknite sa štednjaka i nakon toga dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja metvice. Nagnite se nad lonac i glavu pokrijte ručnikom te se inhalirajte. Para s metvicom će sjajno očistiti sinuse, a dobra je i za čišćenje lica.