IZNENADIT ĆETE SE

Osam činjenica o kavi koje niste znali

29.04.2016 u 09:23

Bionic
Reading

Osam činjenica o kavi koje niste znali

1.Kava je zapravo voće

Zrna kave su zapravo dijelovi plodova koji sliče na višnje i koji rastu na grmovima. Iako je kava sjeme, zovemo je zrno jer podsjeća na zrna graha.

2.Plemenito drvo

Francuski kralj Louis XIV naredio je da se sagradi prvi stakleni vrt u Europi, ali ne da bi se u njemu uzgajalo cvijeće, kako su mnogi pomislili, već prvo drvo kave u Francuskoj, poznato kao plemenito drvo. Ono je postalo jedno od najplodnijih na svijetu – od njega potječu milijarde primjeraka drveta arabike, a izvozilo se u Ameriku, ali i u druga područja.

3.Instant kava pije se na Mjesecu i Mount Everestu

Instant kava se koristi u porcijama hrane za vojsku, za svemirske letove, za pješačke pohode kroz neistražene predjele i mnoge druge ekspedicije – ekstremne ili uobičajene. Kompanija Nestlé pružila je svoj doprinos misiji Apolla 11, predvođenoj Neilom Armstrongom, praveći za njih posebne proizvodne pogodne za konzumaciju u ekstremnim uvjetima putovanja na Mjesec. Nescafé je od tada ’stalni putnik’ NASA-inih svemirskih putovanja. Nestlé je također podržao velik broj ekspedicija na Mount Everest dok vi možete uživati u istim čarima instant kave u toplini svog doma ili pak u svojim privatnim pustolovinama.

4. Njemački pisac Goethe inspirirao je pronalazak kofeina

Goethe je bio velik prijatelj i poštovatelj uglednog kemičara Döbereinera. Pri jednom od njihovih susreta kemičar mu je ispričao priču o svom vrlo talentiranom studentu Rungeu. Kada je došlo do susreta, pisac i student satima su diskutirali i o kemiji, da bi Goethe na kraju susreta izvadio malu kutiju i predao je Rungeu. Kutija je bila napunjena zrnima kave arabika. Mladi student se u potpunosti posvetio proučavanju sadržaja te male drvene kutije. Nekoliko mjeseci kasnije uspješno je izolirao aktivnu supstancu iz kave i nazvao je kofein.

5.Kava je najrasprostranjeniji mentalni stimulans na svijetu

Dokazano je da djeluje kao blagi stimulans na mozak i tijelo te povećava pažnju i koncentraciju. Počinje djelovati već poslije 20-30 minuta nakon konzumiranja, mada nam je u neka jutra i sam miris kave dovoljan da nas razbudi.

6.Trenutak kad je kava prevruća za piće je najbolji za kušanje arome

Za ocjenu svojih mješavina degustatori koriste metodu degustacije iz šalica. Radi se o složenom procesu koji podrazumijeva kušanje okusa i sirovih i prženih uzoraka, kako za vrijeme, tako i nakon postupka prženja. Degustator također kuša kavu pri različitim temperaturama kako bi osjetio čitav spektar prisutnih okusa.

7.Istraživači dekodirali DNK zrna kave robusta

Tim istraživača sekvencirao je DNK zrna kave robusta, što je važan korak koji bi mogao dovesti do razvoja prinosa zrna, kao i unapređenja kvalitete i otpornosti robuste na bolesti i sušu. Što je najvažnije, ovo otkriće može pozitivno utjecati na povećanje prihoda poljoprivrednika.

8. Kako je nastao cappuccino?

Cappuccino
je napitak od kave, a nastao je u Italiji. Tradicionalno se priprema s espressom, toplim mlijekom i pjenom od mlijeka. Ime mu dolazi od svećeničkog reda Kapucini čija je odora (habit) bila prilično upečatljive boje, jako slična boji crne kave u koju se doda malo mlijeka. Riječ 'capuchin' stoga je u 17. stoljeću u Europi bila uobičajen opis te boje.  Prvi pisani spomen Cappuccina bio je u njemačkom jeziku, 'Kapuziner' je bio naziv za napitak od kave, a pio se još u 18. stoljeću u Austriji i opisuju ga kao 'kavu sa šećerom, žumanjkom i slatkim vrhnjem' dok se u sjevernoj Italiji riječ Cappuccino spominje tek 30-ih godina prošlog stoljeća.