SVAKI DAN

Odvratne stvari koje se kriju u hrani

16.05.2013 u 08:28

Bionic
Reading

Od skandala koji je izbio nakon što je konjsko meso pronađemo u hamburgerima, hranu koju jedemo više nego ikada promatramo pod mikroskopom. No bez obzira na naljepnice na pakiranjima te pažljivom čitanju sastava, postoje velike šanse da i dalje jedete neželjene stvari i dodatke. Naime, brojni proizvodi sadrže neke od sastojaka na koje nikada ne biste niti pomislili – od ljudske kose, arsena, dlake glodavaca pa sve do dabrovih analnih žlijezda

Arsen
Tragovi arsena u hrani nisu novost. Poznato je kako se snažan kancerogeni arsen pojavljivao u svemu, od riže, žitarica pa sve do soka, a njemački znanstvenici otkrili su i tragove arsena u pivu, ističući kako su neki od pronađenih tragova i više nego dvostruko veći od onih dozvoljenih u vodi za piće. Zapravo, tragovi arsena pronađeni su i u pivu i u vinu, a te razine su veće kod pića svjetlije i jasnije boje. Naime, u vinu i pivu svjetlije boje razine arsena su veće kako bi se uklonili tragovi biljnih tvari i ostaci kvasca, jer većina ljudi ne želi piti mutna pića. Pivari i vinari za filtriranje koriste dijatomejsku zemlju, prirodni proizvod koji sadrži željezo i metale, a tako i arsen. Ako želite izbjeći pića s većim udjelom arsena, odaberite ona nefiltrirana.

Ljudska kosa
Tijelo je izgrađeno od aminokiselina i dok one povoljno djeluju na zdravlje, nisu sve aminokiseline nastale jednako. Aminokiselina L-cistein koristi se za produženje roka trajanja proizvoda, kao što je komercijalni kruh, a može se naći u purećem i pilećem perju te kravljim rogovima, no većina koja se koristi dolazi od ljudske kose. Znanstvenici izvještavaju kako najveći dio kose koja se koristi za aminokiselinu dolazi iz Kine gdje se skuplja u brijačnicama i frizerskim salonima. L-cistein možete izbjeći kupnjom svježeg kruha u lokalnoj pekarnici pod uvjetom da nema aditiva u brašnu. L-cistein nemoguće je izbjeći u poznatim lancima brze hrane i slastica, piše Guardian.

Antifriz

Istina, kada pijete bezalkoholno piće ne pijete odmah čisti antifriz, no činjenica je da ako piće sadrži propilen glikol, konzumirate spoj koji se koristi za sve, od antifriza, kozmetike, lijekova pa sve do elektroničke cigarete. Njegova svojstva su brojna pa tako niti ne čudi činjenica da je njegova primjena pronađena i u hrani.

Dabrove analne žlijezde
Ako ste jeli sladoled od vanilije, jagode ili maline, velike su šanse da ste jeli sastojka iz analnih žlijezda dabra. Kastoreum, koji dolazi iz analne vrećice muških i ženskih dabrova, prema FDA-u je odobren kao prehrambeni aditiv vrlo popularan u proizvodnji sladoleda te je dopušteno da se naziva 'prirodna aroma', što znači da vjerojatno ni ne znate jeste li ga jeli.

Riblji mjehur
Iako se runda piva može činiti kao odličan povod za izlazak, možda biste trebali pripaziti kakvo pivo pijete. Riblje tutkalo supstanca je nastala iz ribljeg plivaćeg mjehura. To je vrsta kolagena, a najčešće je korišten za bistrenje piva i vina te u prehrani. Taj želatinozni sastojak dodaje se bačvi piva kako bi se uklonila 'maglovitost' tekućine, točnije ostatke kvasca ili čvrstih čestica i pivu vratila bistrost.

Katran
Brojna prerađena hrana poznata je i po dugom popisu boja koje sadrži, a mnoge od tih boja nastale su od katrana. Žuta boja, nazvana tartrazin 2007. povezivana je s hiperaktivnošću djece i od tada svaki proizvod koji je sadrži mora navesti i posebnu oznaku s upozorenjem. U SAD-u, međutim, ne postoji takav propis.


Silikonski implantati za grudi
Pohana piletina u restoranima brze hrane već slovi kao jedan od nezdravih obroka, no znanstvenici kažu kako sadržaj te piletine možda uopće nije ni pileće meso. Naime, vrlo često je svega 50 posto te pohane piletina prava piletina, a ostatak je nadomješten sintetičkim sastojcima uključujući i dimetilpolisiloksan, kemijski spoj koji se može pronaći i u silikonima korištenima za povećavanje grudi.

Kuhane ljušture kukaca

Prirodna crvena boja u hrani možda zvuči bezopasno, ali bojenje hrane poznato i kao karmin dobiva se kuhanjem kukaca, štitastih ušiju (Cochineal) u amonijaku ili u otopini natrijevog karbonata. Da bi se proizvelo pola kilograma boje, potrebno je oko 70 tisuća kukaca. Iako će neki osjetiti u najmanju ruku osjetiti neugodu pri pomisli da konzumiraju kukce, sintetički derivati koji se koriste kao alternativa izrađeni su od naftnih derivata.

Dlake glodavaca
Proizvodnja prehrambenih proizvoda u industrijskom pogonu zasigurno nije jednako kuhanju kod kuće, a svaki veliki skladišni prostor često je dom i glodavcima. Možda je upravo to razlog zašto FDA dopušta određene količine dlaka glodavaca u raznim proizvodima te je to okarakterizirano pod nazivom 'nezaobilazne mane'. Tako se jedna dlaka glodavaca nalazi na 100 grama čokolade, 22 dlake glodavaca na 100 grama cimeta, a pet dlaka na staklenku maslaca od kikirikija.

Boraks
Zabranjen u SAD-u i Kanadi kao dodatak hrani, ali dozvoljen u Europskoj uniji, boraks se koristi za protupožarne i antigljivične spojeve te emajl. E285, kao što je poznato u svijetu hrane, koristi se za kontrolu kiselosti u proizvodima, kao i kod pomoći očuvanja trajnosti. Boraks se može pronaći u nekim vrstama kavijara, azijskoj tjestenini i riži te hrani koja ima čvrstu, pomalo gumenu strukturu.