ZDRAVIJA VARIJANTA

Odlični razlozi za to da češće jedete prženu hranu

25.09.2014 u 07:15

Bionic
Reading

Priprema hrane prženjem vrlo je brz način koji je lako usavršiti ako znate nekoliko trikova iskusnih majstora

Pržena hrana je ukusna i ne mora nužno biti nezdrava, posebno ako koristite popularni wok te kombinirate kvalitetne namirnice. Osim toga, sigurno je zdravije primjerice pripremiti meso i povrće s rižom po povratku kući, nego pojesti sendvič ili kupiti nešto od brze hrane.

Kako biste što prije i kvalitetnije pržili hranu, bitno je da imate dobru tavu, a stručnjaci na raznim kulinarskim blogovima uvijek se slažu da je to wok od ugljičnog čelika jer najbolje provodi toplinu. Popularan je i wok od nehrđajućeg čelika iako je malo lošiji u zagrijavanju i provođenju topline. Ako nemate wok, dobro će poslužiti i tava, samo je morate dulje zagrijavati.

Idući je korak odabrati dobro ulje za prženje. Važno je birati ulje koje ima visoku točku dimljenja među kojima se nalazi ulje od kikirikija, kanole ili suncokreta, a nije loše odabrati ni svinjsku mast ako je volite i odgovara namirnicama. Mnogi se boje svinjske masti zbog kolesterola, ali nutricionisti kažu da je važno biti umjeren, baš kao i s ostalim namirnicama koje nisu najzdravije, a teško im možemo odoljeti. Ne zaboravite da je u wok dovoljno staviti malo ulja, a to je i zdraviji način kuhanja.

Sve sastojke narežite na manje komadiće jer je u tome tajna brzo gotovog jela, a i računajte na jako zagrijano ulje zbog kojeg će namirnice također biti brzo termički obrađene.

Iako je vrelo ulje važno za prženje i poseban okus hrane, one prve osnovne sastojke poput češnjaka morate staviti u tavu prije nego što se ulje zagrije jer će inače zagorjeti. Također treba slijediti još jedan logičan slijed stavljanja namirnica prema duljini kuhanja. Meso i povrće sigurno ne trebaju isto vrijeme da bi bili gotovi pa ćete povrće dodati kasnije.

Tajna ukusnog mesa u woku i ostalih namirnica jest ta da ga ne zatrpate budući da je njegovo dno promjerom jako malo. Dakle, ako slučajno kuhate veću porciju, radije pržite polovicu mesa da se svi komadići zapeku i dobiju onu primamljivu zlatnosmeđu boju pa ih stavite sa strane na tanjur i ispecite drugu polovicu. Poslije sve vratite u wok, dodajte povrće i ostale sastojke. Ako meso pržite u tavi, veća je šansa da ćete moći staviti sve odjednom, ali kada probate hranu iz woka, vjerojatno ćete zaključiti da vrijedi truda i malo više uloženog vremena.

I na kraju, postoji još mali trik zbog kojeg će hrana biti ukusnija, ali i brže gotova – miješanje. Osim što će se ravnomjerno ispeći, neće se zalijepiti za površinu i zagorjeti.