bliži se zima

Odgovor na vječno pitanje: Je li posteljina od flanela doista toplija od pamuka?

08.10.2021 u 16:07

Bionic
Reading

Je li posteljina od flanela doista toplija od pamučne? Stručnjaci za tkanine i tekstil otkrivaju ključne razlike te koja je posteljina ipak toplija za nadolazeće hladne dane

Teško vam je odlučiti i odabrati najbolju posteljinu? Na tržištu postoji mnogo stilova i dizajna, ali materijal koji odaberete u konačnici je najvažniji faktor. Dva tekstila koja se često uspoređuju su pamuk i flanel. Iako vam se vizualno, ali i na opip, mogu učiniti potpuno drugačijima ti materijali su zapravo prilično slični. I dok flanel često povezujemo sa zimom, a pamuk s ljetom, često se postavlja koji materijal je ipak topliji. Odgovor na to vječno pitanje otkrivaju stručnjaci za tkanine.

Razlika u materijalu

Kad je riječ o tome, flanel zapravo nije zasebna vrsta tkanine. 'Flanel je vrsta izrade, dok je pamuk vrsta tkanine. Komad flanela može biti izrađen od pamuka, vune, poliestera, ali ne i obrnuto,' objašnjava Travis Zhang, stručnjak za tkanine i tekstil i viši voditelj istraživanja i razvoja tvrtke Bedsure.

Najčešće se flanel izrađuje od 100 posto poliesterske pređe od mikrovlakana, koja se prilično razlikuje od konvencionalne pamučne tkanine. Pamučna tkanina izrađena je od biljaka, pa je to prirodno vlakno.

Poliesterska vlakna su sintetički polimeri umjetne izrade, koji su često izrađeni od plastike i imaju široku primjenu u tekstilnoj industriji. Poliesterska mikrovlakna izrađena su od vrlo malih i tankih vlakana, što daje tkanini mekši osjećaj od većine pamuka, koji ima oštriji osjećaj. 'Iako su oba materijala izdržljiva, poliester je manje prozračan od pamuka,' dodaje Trvis Zhang.

Faktor topline

Pa, koji je materijal topliji? U konačnici, to zavisi od materijala od kojih ne načinjen flanel. 'Općenito, kada se uspoređuje pamučna i flanelska posteljina, flanel je topliji i ugodniji od pamuka,' kaže Zhang dodajući da su i mekši. Razlog? Flanel je izrađen od mekanog tkanog konca; vlakna se bruše, čineći materijal vrlo mekanim za kožu.

'Glavni razlog zašto je posteljina od flanela toplija krije se u pahuljastim vlaknima koja pomažu u hvatanju zraka, stvarajući džepove tople izolacije za tijelo,' objašnjava Zhang. Dakle, ta meka vlakna ne samo da su ugodna već su i topla, a pravilo koje vrijedi je da što je posteljina mekša i gušće tkana, to je toplija.