Travel + Leisure

Ovo je devet najboljih mjesta u Hrvatskoj izvan glavnih turističkih puteva

15.04.2023 u 22:02

Bionic
Reading

Ušli smo u dio godine kad se obavljaju posljednje pripreme za ljetovanja, posebno izbor odredišta. Stoga se i različiti turistički mediji nadmeću u objavama top lista najboljih mjesta u raznim zemljama, ili regijama, pa tako i u Hrvatskoj, kako pokazuje najnoviji primjer portala Travel + Leisure.

'Evo kako vidjeti najbolje od Hrvatske, od otoka ispod radara do čudesnih šuma i gradića na vrhu brda', stoji u članku 'Devet najboljih mjesta u Hrvatskoj, prema preporukama lokalaca' iz pera iskusne i poznate autorice vodiča i drugih savjeta za putovanja Anje Mutić, za koju na portalu kažu da svoje vrijeme provodi između Zagreba i New Yorka. Ona je ponudila popis svojih omiljenih mjesta u Hrvatskoj koje preporuča za posjet izvan uobičajenih turističkih ruta i najpopularnijih odredišta poput Dubrovnika ili Splita, ili većeg dijela obale.

'Srećom, Hrvatska ima više od 1200 otoka na koje možete pobjeći, kao i obalne gradove koji ostaju izvan radara, uz veličanstvenu unutrašnjost s rasponom od idiličnih pastoralnih krajolika do moćnih planina s prirodom punom nedirnutog života. Također, mnogo je toga što se može raditi i zavoljeti i izvan 'obveznih' destinacija', piše u uvodu.

A evo i lokacija koje preporučuju portal i njegova autorica, inače Hrvatica s njujorškom adresom Anja Mutić i kći legendarnog sportskog novinara Borisa Mutića, koja je strast prema putovanjima spojila s profesijom, a njezine članke redovito objavljuju najpoznatiji svjetski mediji, od Lonely Planeta, Wall Street Journala, Conde Nast Travelera, NY Timesa, BBC-a, Washington Posta....

Zagreb

Autorica kaže kako je dugo vremena glavni hrvatski grad bio zaobilažen zbog odlaska na popularnija odredišta na jugu. To se mijenja posljednjih godina, pa se sve više otkriva što 'džepna metropola' može ponuditi, pri čemu se posebno ističe Advent s blagdanskom atmosferom, živom glazbom i uličnom hranom.

Gorski Kotar

Travel + Leisure naziva Gorski Kotar 'hrvatskim odgovorom na Švicarsku', posebno otkako je naraslo zanimanje za odmor u prirodi. Ova hrvatska regija je, kaže autorica, odlično odredište za bjegunce iz gradova kojima odgovara blizina netaknute prirode. Kao glavni aduti spominju se nacionalni park Risnjak sa svojim bogatim živim svijetom, kao i smještaj u živopisnim kolibama te domaća hrana.

Rovinj

Uvrštenje tako jakog turističkog centra kakav je Rovinj na ovakvu listu naizgled je iznenađenje, no ovaj grad to zaslužuje po svojoj ljepoti. No, preporučuje se putovanje izvan pune sezone, najbolje u listopadu, odnosno travnju i svibnju. Ističu se luksuzni hoteli poput Grand Parka, brojni wellness sadržaji, bogata gastronomija, te uličice gradske jezgre koje vode do crkve Svete Eufemije na vrhu.

Šibenik

Za 'Krešimirov grad' navodi se da je često u sjeni Splita i Dubrovnika, ali onima koji ne posjete Šibenik poručuje se da će propustiti istinski obalni dragulj, 'jedan od rijetkih gradova na svijetu s dva upisa na UNESCO-ovom popisu svjetske baštine', katedralom Svetog Jakova i tvrđavom Svetog Nikole. Piše i da u Šibeniku postoji pregršt šarmantnih baštinskih hotela, te odličnih restorana koje predvodi Pelegrini s Michelinovom zvjezdicom. Preporučuje se i posjet tvrđavama Svetog Mihovima i Barone, poznatim po koncertima i zadivljujućem pogledu.

Unutrašnjost Istre

Većina onih koji dolaze u Istru, posebno ako stižu prvi put, odlučuju se za obalu, no - kaže autorica - znalci se zaklinju u zelenu unutrašnjost poluotoka. 'Čim zađete na vijugave seoske puteve koji se probijaju kroz šume, vinograde i maslinike shvatit ćete zašto. Lako se zaljubiti u šarm ove regije s njezinim srednjovjekovnim gradovima podignutim na vrhovima brda i sjenovitim šumaka u kojima se kriju nagrađivani tartufi.' Jasno, ističu se smještaj u seoskim vilama, gradići poput Motovuna, i prehrana u konobama.

Zlarin

Otočić u blizini Šibenika najpoznatiji je po koraljnom nakitu koji se tamo izrađuje, ali navodi se i jedna manje poznata osobina: Zlarin je prvi hrvatski otok koji je još 2019. eliminirao jednokratnu plastiku, a prije dvije godine se udružio s obližnjim Krapnjem u kampanju 'Arhipelag bez plastike'. Na Zlarin se ide i zbog prekrasnih šljunčanih plaža s toplim i čisti morem, na kojima se osim plivanja nude i druge morske aktivnosti. Također, Zlarin je otok bez automobila, pa je idealan za pješačenja i bicikliranje. Zbog ograničenog smještaja nije loše smjestiti se u Šibeniku, pa Zlarin posjetiti na izletu.

Silba

Još jedan otok 'oslobođen' od automobila, ali i hotela, i dugogodišnje ljetno utočište kreativaca je Silba u zadarskom arhipelagu. Portal i autorica je naročito preporučuju za obitelji s djecom koja bezbrižno i sigurno mogu trčkarati unaokolo. S obzirom na manjak smještaja, treba ga rezervirati na vrijeme, a kao najpopularnije aktivnosti navode se kupanje i sunčanje, te odbojka, tenis i drugi sportovi, a potom i ronjenje, uključujući i uz obližnje podmorsko arheološko nalazište.

Stari Grad

Otok Hvar važno je i popularno turističko odredište, ali većina gostiju hrli u grad Hvar, zanemarujući nepravedno druga mjesta, pa i Stari Grad, najstarije naselje na otoku (i šire), te glavnu otočku trajektnu luku. No, mnoštvo je razloga zbog kojih to ne bi trebalo tako biti. U prvom redu zbog Starogradskog polja, plodne doline s UNESCO-vog popisa svjetske baštine, potom ostataka antičkog Pharosa, a najnoviji adut je hotelski resort Maslina u uvali Maslinica pored grada.

Pag

Otok Pag je - osim Novalje i tamošnje partijanerske plaže Zrče - također nedovoljno poznat. Travel + Leisure pak piše da vas tamo čekaju krajolici nalik Mjesečevoj površini, ali pored toga tamo je i jedan od najboljih hrvatskih hotela i restorana Boškinac s Michelinovom zvjezdicom, pa brojni maslinici i vinogradi... Jasno, važan adut Paga su tamošnje ovce i sir koji se pravi od njihovog mlijeka, ovjenčan brojnim svjetskim nagradama. Valja, kaže portal, posjetiti i 'paški trokut', tajanstvene kamene formacije nepoznatog podrijetla, te prošetati kroz drevne maslinike na Lunu.