UŠLE U POVIJEST

Obilježile su najprestižniji crveni tepih: Prisjetili smo se nezaboravnih haljina s dodjele Oscara

25.04.2021 u 12:38

Bionic
Reading

Od bezvremenskog holivudskog glamura do izdanja koja pune medijske stupce, omiljeni trenuci s dodjele prestižnih filmskih nagrada Oscar gotovo se uvijek događaju na crvenom tepihu. Ususret novoj, 93. dodjeli nagrada prisjetili smo se najznačajnijih izdanja koja su tijekom godina na oskarovskom crvenom tepihu nosile poznate dame iz svijeta Hollywooda

Grace Kelly, 1955.

Holivudska glumica i monegaška princeza Grace Kelly godine 1955. osvojila je zlatni kipić za ulogu u filmu 'Djevojka sa sela'. Tim je povodom zablistala u ledenoplavoj haljini s potpisom dizajnerice Edith Head. Ova kreacija, u početku dizajnirana za premijeru filma, izrezana je iz francuskog satenskog valjka čija je vrijednost 4000 dolara. Glumica ju je kombinirala uz večernji kaput, crveni ruž i glamuroznu frizuru.

Lauren Hutton, 1975.

Na tadašnjoj dodjeli nagrada Oscar poznata manekenka i glumica Laura Hutton pojavila se u bundi od nerca koja je prekrivala njezinu božanstvenu haljinu s potpisom bliskog prijatelja, modnog dizajnera Ryana Halstona.

Farah Fawcett, 1978.

Zvijezda serije 'Charliejevi anđeli' ušla je u modnu povijest Oscara svojim izdanjem u zlatnoj haljini s potpisom dizajnera Stephena Burrowsa.

Uma Thurman, 1995.

Muza redatelja Quentina Tarantina ostavila je neizbrisiv trag na oskarovskom crvenom tepihu godine 1995. pojavom u lila haljini i marami od šifona s potpisom talijanske modne kuće Prada.

Nicole Kidman, 1997.

Australska zvijezda Nicole Kidman upisala se u modnu povijest prestižne filmske nagrade Oscar riskirajući u haljini s potpisom Christiana Diora.

Sharon Stone, 1998.

O pomalo riskantnom izdanju zvijezde 'Sirovih strasti' na dodjeli nagrada Oscar 1998. godine i danas se govori s ushićenjem. Umjesto glamurozne haljine, Sharon Stone tada se odlučila za kombinaciju bijele košulje brenda Gap i duge satenske suknje s potpisom dizajnerice Vere Wang.

Gwyneth Paltrow, 1999.

Gwyneth Paltrow odabrala je nježnu ružičastu haljinu s potpisom proslavljenog američkog dizajnera Ralpha Laurena. Spomenutu kreaciju dopunila je dijamantnom ogrlicom s potpisom Harryja Winstona, a koju joj je darovao otac Bruce Paltrow. Te je godine osvojila Oscara za najbolju glumicu za ulogu u filmu 'Zaljubljeni Shakespeare'.

Julia Roberts, 2001.

Zlatni oskarovski kipić glumica Julia Roberts dobila je godine 2001. za ulogu u filmu 'Erin Brockovich' u impresivnoj baršunastoj haljini modne kuće Valentino. Riječ je o vintage kreaciji koja je svoju premijeru doživjela u sklopu kolekcije posvećene filmskim zvijezdama 1982. godine.

Cameron Díaz, 2002.

Zvijezda 'Charliejevih anđela' odabrala je haljinu cvjetnog printa Emanuela Ungara u kombinaciji s remenom Freda Leightona i stvorila nezaboravan izgled na oskarovskom crvenom tepihu.

Halle Berry, 2002.

Ovaj dizajn Elieja Saaba možemo smatrati originalnom 'golom' haljinom. I ne možemo pomisliti da bi ga netko mogao bolje nositi od Halle Berry, glumice koja je te godine osvojila prvi kipić u svojoj filmskoj karijeri.

Hilary Swank, 2005.

Osim što joj je uloga u filmu 'Djevojka od milijun dolara' donijela zlatni kipić, osigurala joj je besprijekornu figuru uslijed mukotrpnih treninga za ulogu boksačice, a nju je na oskarovskom crvenom tepihu istaknula u izazovnoj haljini s potpisom Guya Larochea.

Michelle Williams, 2006.

Glumica koja je te godine nominirana za glumu u filmu 'Planina Brokeback' zaslijepila je crveni tepih haljinom od žute svile s potpisom Vere Wang.

Nicole Kidman, 2007.

Poput glumačkih kolegica Charlize Theron i Cate Blanchett, australska zvijezda Nicole Kidman godinama se nalazi na vrhu listi najbolje odjevenih holivudskih zvijezda na crvenom tepihu. Njezino oskarovsko izdanje iz 2007. godine u crvenoj haljini s mašnom, za koju je zaslužna modna kuća Balenciaga, i danas se pamti.

Marion Cotillard, 2008.

Francuska glumica te je godine odabrala haljinu sunarodnjaka Jean-Paula Gaultiera u bež tonovima, inspiriranu siluetom sirene.

Anne Hathaway, 2009.

Anne Hathaway blistala je u haljini s potpisom kralja elegancije, talijanskog dizajnera Giorgia Armanija.

Angelina Jolie, 2012.

Angelina Jolie bila je u središtu pozornosti dodjele prestižnih filmskih nagrada 2012. u baršunastoj haljini s rasporkom i potpisom Versacea. Stajling je začinila torbicom Jaimea Mascaroa, nakitom Neila Lanea i sandalama Salvatorea Ferragama.

Jennifer Lawrence, 2013.

Jennifer Lawrence ukrala je pozornost na dodjeli nagrada Oscar 2013. godine u impresivnoj Diorovoj haljini bez naramenica.

Lupita Nyong'o, 2014.

Glumica Lupita Nyong'o na dodjeli Oscara 2014. godine izgledala je poput prave princeze u raskošnoj haljini s potpisom Prade. Točka na 'i' ovog outfita bila je zlatna tijara s potpisom Freda Leightona.

Lupita Nyong'o, 2016.

Nakon što je godinu prije osvojila prvi kipić i zadivila sve svojim izdanjem, glumici Lupiti Nyong'o ponovno je pošlo za rukom oduševiti javnost modnim odabirom na oskarovskom crvenom tepihu. Bijela haljina ukrašena sa šest tisuća bisera, a koju je za nju kreirao dizajner Calvin Klein, pokazala se punim pogotkom.

Cate Blanchett, 2016.

Cate Blanchett je 2016. na dodjeli nagrada Oscar briljirala u bajkovitoj kreaciji Armani Privéa s trodimenzionalnim cvjetovima.

Emma Stone, 2017.

Godine 2017. osvojila je prvi kipić zahvaljujući ulozi u filmskom mjuziklu 'La La Land', a tim je povodom zabljesnula na crvenom tepihu u vintage haljini modne kuće Givenchy.

Nicole Kidman, 2018.

U sezonama nagrada slavna Nicole Kidman redovito se nalazi na samom vrhu listi najbolje odjevenih dama na crvenom tepihu, a u svom eseju objavljenom na stranicama magazina Harper's Bazaar otkrila je koju haljinu do danas smatra najboljom - riječ je o kraljevski plavoj kreaciji s potpisom Armani Privéa, koju je imala priliku nositi 2018. godine na crvenom tepihu dodjele nagrada Oscar.

Charlize Theron, 2019.

Oskarovka Charlize Theron posebnu pažnju javnosti na crvenom tepihu ostvarila je nježnoplavom haljinom iz Diorove kolekcije visoke mode, a koja se isticala detaljima poput visokog ovratnika, dugih rukava naglašenih ramena i dramatičnim prorezom na leđima. Ovo nezaboravno oskarovsko izdanje zaokružila je skupocjenim Bulgarijevim nakitom, ogrlicom u obliku zmije.

Renée Zellweger, 2020.

Glumica Renée Zellweger, koja je protekle godine osvojila zlatni kipić za ulogu slavne Judy Garland, upisala se u modnu povijest prestižne filmske nagrade pojavom u bijeloj haljini na rame brenda Armani Privé.

  • +16
Kultne haljine s dodjele nagrada Oscar Izvor: Profimedia / Autor: Silver Screen Collection / Shutterstock Editorial / Profimedia