nutricionistica savjetuje

Kako uspješno napraviti detox organizma nakon blagdanskog prejedanja

28.12.2023 u 09:22

Bionic
Reading

Nakon svakodnevne jurnjave koja prethodi božićnim blagdanima mnogi na kraju iako su se trudili to izbjeći, pretjeraju u jelu i piću, pa je detoksikacija organizma nužna. O tome na koji način uspješno detoksicirati organizam, ali i kako izbjeći dobro poznato blagdansko prejedanje, porazgovarali smo s nutricionisticom, mag. sc. Petrom Sliško iz Croatia Poliklinike

Slasne delicije na bogatom blagdanskom stolu tradicija su u mnogim domovima od čega se ne odstupa, a blagdani su za većinu nezamislivi i bez alkohola.

Zaslužen odmor u krugu najmilijih uz bogatu trpezu i opuštanje pred TV-om nerijetko rezultira i gomilanjem kilograma pa je za mnoge nakon zimskih blagdana, jedna od najvažnijih odluka ona o mršavljenju i zdravijem načinu života. Korisne savjete za detoksikaciju i oporavak nakon bogatih blagdanskih obroka dala nam je nutricionistica, mag. nutr. Kliničko-nutricionističke ambulante Croatia poliklinike Petra Sliško.

Na tom mjestu možete naći sve što vas zanima kako biste unaprijedili svoje zdravlje pravilnom prehranom bez obzira jeste li sportaš koji žele poboljšati vlastito fizičko stanje, ili ste pak vegan ili vegetarijanac koji zahtijevaju stručne savjete kako biste izbjegli različite nutritivne deficite koji se često javljaju kada se takav oblik prehrane ne provodi pravilno...

Korisne savjete mogu dobiti i trudnice i dojilje, kao i osobe koje boluju od kroničkih bolesti, npr. od kardiovaskularne bolesti, dijabetesa, bolesti štitnjače, policističnih jajnika, pretilosti, gastroenterološke bolesti, plućne bolesti itd....

U Croatia Poliklinici tako možete birati između nekoliko različitih nutricionističkih paleta usluga u trajanju od npr. 6 mjeseci gdje dobivate nutricionističko savjetovanje, plan prehrane za 7 dana sa smjernicama, 4 kontrolne konzultacije uz online podršku + mogućnost modifikacije jelovnika tijekom 6 mjeseci te brojne druge zdravstvene usluge koje ova renomirana Poliklinika nudi.

Prema riječima stručnjakinje, 'čarobno' rješenje za detox ne donose samo namirnice već je to proces u našem organizmu.

'Unatoč uvriježenom razmišljanju, sposobnost detoksikacije nemaju 'moćne' namirnice koje čiste organizam i eliminiraju toksine, već je to jedan ustaljen i svakodnevni proces u našem organizmu čiji su glavni akteri upravo naši organi. Detoksikacija se primarno odvija u jetri, bubrezima i plućima, no krv, limfni sustav, koža i crijevna sluznica također daju značajan doprinos. Svi navedeni dijelovi organizma imaju zajednički cilj: učinkovito eliminirati toksine iz organizma i spriječiti njihovo nakupljanje u tkivima do razine toksičnosti. Toksini mogu biti teški metali, industrijski otpad, alkohol, pesticidi, lijekovi, kemikalije, određeni aditivi, endokrino-modulirajuće tvari i slično. Zdravstveno ispravna hrana neće sama po sebi izazvati toksičnost i ozbiljne reakcije u organizmu. No, kombinacija blagdanskog prejedanja i pretjeranog unosa alkohola ipak može dovesti do svojevrsne preopterećenosti detoksikacijskih organa. To se može prepoznati po simptomima poput umora, pojačanog znojenja intenzivnog mirisa, pojave kožnih nepravilnosti, glavobolje, nadutosti i problema sa spavanjem. Iako je ovo stanje najčešće privremeno, postoje intervencije koje možemo napraviti kako bi smanjili simptome i bolje funkcionirali u blagdanskom periodu', upozorava nutricionistica.

A ako smo na dijeti ili pazimo na prehranu, nije nimalo lako othrvati se svim blagdanskim specijalitetima na stolu.

'Jedna od najbitnijih tehnika je predstaviti disciplinu kao umjereno uživanje u hrani i blagdanskim okusima. Naime, dobra organizacija i planiranje obroka te podizanje nutritivnih vrijednosti jela uz nekoliko jednostavnih trikova mogu smanjiti mogućnost pretjerivanja bez da osoba to značajno osjeti prilikom blagovanja hrane. Dobar alat za sprječavanje prejedanja je sporija konzumacija hrane kroz više manjih zalogaja. Za razliku od brzog prejedanja, ovaj način omogućava postizanje osjećaja sitosti uz manju količinu hrane te intenzivnije uživanje u blagdanskim okusima i začinima', kaže nutricionistica Sliško.

Prilikom konzumacije, prednost treba dati neškrobnom povrću i mesu/ribi, a potom na red dolaze škrobno povrće i žitarice, poželjno cjelovite. Zamjena punomasnih namirnica s niskomasnim verzijama, prednost mesa peradi i ribe nad crvenim mesom, redukcija unosa kruha, smanjenje količine ulja koje se koristi pri pripremi hrane, zamjena šećera s medom te unos vode i nezaslađenih voćnih sokova su samo neke korisne strategije kojima se postiže smanjenje energetskog unosa i povećanje nutritivne kakvoće repertoara blagdanskih jela. Preporuka je ograničiti unos alkohola i to na 2 pića dnevno za muškarce i 1 za žene. Smjernice vrijede i za sve one koji su na redukcijskim dijetama uz napomenu da pretjerane restrikcije umanjuju čari blagdanskog druženja stoga je umjerenost u svemu ključ uživanja, savjetuje nutricionistica.

Ipak postoje namirnice koje pomažu detoksikaciji organizma, dodaje ona.

'To su u prvom redu kupusnjače, posebice brokula, kupus i prokulice, luk i češnjak, bobičasto voće te zeleni čaj. Od začina se ističu ponajprije kurkuma i kakao, ali i začinsko bilje poput ružmarina. Ove namirnice sadrže biološki aktivne komponente koje djeluju hepatoprotektivno i antioksidativno, a ujedno mogu potaknuti detoksikacijske procese. Količina određene hrane koja je potrebna za takvo djelovanje je poprilično velika pa se u tu svrhu mogu suplementirati i ekstrakti ovih namirnica', rekla je.

Što možemo napraviti ako ipak pretjeramo s hranom i pićem?

'Prvi korak je nadoknaditi tekućinu i elektrolite. Osim vode, u tome može pomoći i smoothie od bobičastog voća, meda, đumbira, banane i soka od cijeđene naranče. Svakako iskoristite i ostatke hranjive blagdanske pileće/riblje juhe. Neka to bude uvertira u ručak i večeru ili čak jedino jelo u tim obrocima. Izbjegavajte obilne obroke i prejedanje, a dan započnite hranjivim doručkom od zobenih pahuljica, badema i bučinih sjemenki s niskomasnim jogurtom kako bi organizmu već od ranog jutra opskrbili vitaminima i mineralima poput magnezija i vitamina B skupine. Unos svježih citrusa i paprike tu također može pomoći kako bi se zadovoljile potrebe za vitaminom C', rekla je nutricionistica Sliško.

Osim zdrave prehrane i tjelovježbe, preporučila je i odmor i kvalitetan san.

'Poznato je da je za dobar detoks ključno kontinuirano spavanje tijekom noći, bez prekida. Dodatnu ispomoć organizmu može pružati i boravak u prirodi gdje se, osim tjelovježbe, mogu osigurati i dnevne potrebe za vitaminom D, još jedne karike u lancu dobrog funkcioniranja organizma', ističe Petra Sliško, mag. nutr. Kliničko-nutricionističke ambulante Croatia poliklinike.

Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima te u suradnji s Croatia Poliklinika.