NOSI SE GEEK CHIC

Novi proljetni trend: Vrijeme je za štreberski šik

22.03.2018 u 06:32

Bionic
Reading

Geek chic ili štreberski šik već se neko vrijeme stidljivo pojavljuje na modnoj sceni, a premda još nije doživio svoj zamah, modni znalci predviđaju kako će ova sezona biti u njegovom znaku

Sve ono što protiv čega smo se žestoko bunili u djetinjstvu čim smo postali dovoljno stari da prosvjedujemo: naočale, beretke, džemperi u kombinaciji s košuljom, muške cipele na vezanje ili špangica u kosi kako nam šiške ne bi upadale u oči, sad je apsolutno in.

Zanimljivo je kako se ovakav način odijevanja uklapa u aktualne trendove koji slave udobnost i modu 90-ih, kad odjeća nije sputavala i kad je sve bilo oversized.

Štreberske naočale na slavnim damama Izvor: Profimedia / Autor: Tportal.hr/Mihaela Maras

Geek chic zapravo nije ništa novo: radi se o stilskom konceptu kojem se dizajneri svako malo vraćaju unazad nekoliko sezona, a nadahnuti su estetikom koja se poziva na stil kakav obično njeguju 'klasični' štreberi, kakve smo naviknuli viđati u filmovima ili serijama. Bez obzira jeste li i vi geek u duši ili vam se samo sviđa ovakav modni stil, oduševit će vas ova šarmantna kombinacija udobnosti i elegancije s dozom seksepila. I ne brinite, štreberski šik nikad nije bio ženstveniji. Bitno je ne pretjerivati sa širokom odjećom: kako biste naglasili figuru, ako nosite široke hlače, uparite ih s uskom dolčevitom ili košuljom.

Ako vam se sviđa ovakav stil, evo što morate nabaviti ovoga proljeća:

Hlače širokih nogavica

Jedno je sigurno: hlače širokih nogavica nikad neće izaći iz mode. Ovakvi krojevi laskaju svakoj građi i odlično izgledaju ako su od tkanine koja lijepo pada. Viđali smo ih na mnogim poznatim trendsetericama, poput Victorije Beckham ili sestara Hadid.

  • +44
'Palazzo' hlače Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo fotografije

Beretke

Ove su se sezone vratile u velikom stilu na modnu scenu, a sve zahvaljujući Mariji Graziji Chirui, novoj kreativnoj direktorici Diora. Tzv. francuske kape ponovno doživljavaju svoje zlatne dane slave, a vidjeli smo ih i na policama poznatih high street brendova, ali i u kolekcijama proslavljenih modnih kuća Self-Portrait ili Emporio Armani. Bez obzira sviđaju li vam se ili ne, beretke su ponovno aktualne, a nedavno ih je isfurala buduća vojvotkinja i nova modna ikona, uvijek elegantna Meghan Markle, koja se odlučila za nježnu nijansu bijele s potpisom Stephena Jonesa.

Špangice u kosi

Omraženi modni detalj koji je donedavno bio dopušten djevojčicama na satu baleta, a koji su u 90-ima rado nosile pop zvijezde, ponovno je tu! Za sve je kriva mlada irska dizajnerica Simone Rocha koja je svoje manekenke na pistu poslala sa špangicama ukrašenima biserima.

  • +9
Svi luduju za oksfordicama Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Muške cipele

Ljubitelji udobnosti došli su na svoje! Ravne cipele poput nekad nepopularnih loaferica, cipela muškog dizajna na vezivanje ili oksfordica opet su in. Štreberski stil voli ovakve modele pa ako vam se više ne da mučiti sa štiklama, nećete naći udobniju alternativu. Guccijev kreativac Alessandro Michele vratio ih je u orbitu popularnosti, a zatim su ih prigrlili svima dostupni brendovi. Štreberski chic postići ćete i trenutačno vrlo traženim nezgrapnim dad tenisicama.

  • +8
Slavne cure u oksfordicama Izvor: Profimedia / Autor: tportal montaža

Naočale

Štreberi bez naočala? Hm, teško zamislivo! Već neko vrijeme naočale nisu neugledan modni detalj rezerviran samo za one koji imaju problema s vidom. 'Za mene su naočale poput bilo kakvog drugog modnog ukrasa, ali možda su još i važnije jer su prva stvar koju primijetite na nečijem licu. Volim isprobavati različite oblike i modele, ovisno o raspoloženju i odjeći koju nosim', objašnjava Anna Laub, utemeljiteljica brenda Prism, čije su naočale puno više od običnog pomagala za vid.