LEBDEĆI ŠATORI

Novi hit za odmor iz snova: U ovom pop-up resortu osjećat ćete se udobno kao i u hotelskoj sobi, ali i sigurni baš kao u vlastitom domu

28.07.2020 u 06:33

Bionic
Reading

Dizajnerski tim tvrtke Nomadic Resorts razvio je koncept pop-up resorta s lebdećim luksuznim šatorima koji gostima pružaju jedinstvenu priliku spavanja na otvorenom i povezivanje s majkom prirodom uz zadržavanje udobnosti koje pruža hotelska soba. Osmišljene za putnike i turiste avanturističkog duha, ove bi smještajne jedinice nakon pandemije mogle biti i prvi izbor za ziheraše

Prvi pop-up resort postavljen je u proljeće prošle godine duboko u šumi prirodnog rezervata Bel Ombre na Mauricijusu, u kojem je avanturiste nakon proboja kroz gustu paprat uz vijugavu rijeku Jacotier čekalo nekoliko Seedpodova, visećih luksuznih šatora koji lebde iznad šumskog tla.

Prilikom osmišljavanja dizajneri su se vodili idejom stvaranja nove vrste hotelske sobe, pristupačnog alternativnog prostora koji minimalno fizički utječe na mjesto u kojem se postavlja.

Tako je nastao Seedpod, šator nalik na mahunu ili ljudsko gnijezdo koje se može objesiti na drveće, stijene ili grede. Ako na mjestu postavljanja nema ničega na što bi se objesio, Seedpod može lebdjeti iznad tla i na vlastitom tronožnom stativu.

Iako ne zahtijeva teške strojeve i električne alate, za postavljanje Seedpoda potrebno je više vremena nego za postavljanje šatora, ali nudi i daleko veću udobnost od šatora, poput čvrstog drvenog poda i kreveta s madracima. Zahvaljujući modularnom namještaju krevet može biti i stol s klupom, a Seedpod kutak za romantičnu večeru na plaži bez dosadnih komaraca.

Seedpod se može opremiti rasvjetom, stropnim ventilatorom, hladnjakom i punjačem za razne prijenosne uređaje, a po potrebi i kupaonskom jedinicom. Njegove prednosti do izražaja dolaze u surferskim kampovima i uz planinarske staze. Naizgled krhka konstrukcija odolijeva vremenskim uvjetima kakvi su uobičajeni na ovakvim mjestima pa gosti bez straha mogu lebdjeti na vjetru brzine do 120 kilometara na sat. Nije baš za vješanje na Maslenički most, ali na većini lokacija u Hrvatskoj pruža sigurnost.

Iako tvorci Seedpoda na to nisu računali prilikom osmišljavanja ovih smještajnih jedinica, ljudska gnijezda mogla bi biti idealna za puno širu primjenu od planirane. Naime zbog pandemije koronavirusa raste interese za kampiranjem, a koncept Seedpoda odgovara propisima o društvenoj distanci i lebdeći šator napravljen je od higijenskih materijala koji se lako čiste te se, u usporedbi s hotelskim sobama, mogu brzo i lako dezinficirati.

'Psihološki i ekonomski učinci koronavirusa i zaključavanja koje je uslijedilo bit će dalekosežni. Ljudi će neminovno preispitati svoje poimanje osobnog prostora, posla, obitelji i higijene, ali počet će razmišljati i o sigurnosti hrane, putovanjima, dobrobiti i svom odnosu s prirodom. Pojavit će se novi oblik putovanja', razmišljaju u tvrtki Nomadic Resorts i vide u tome veliku priliku za ljudska gnijezda.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube