što izbjegavati

Nikako ne možete skinuti tih nekoliko kilograma viška? Ovo su najveći neprijatelji vitke linije

07.02.2023 u 09:24

Bionic
Reading

Božićno-novogodišnji praznici već su jako daleko, a vi se još uvijek borite s kilogramima koje ste, gotovo nevjerojatno, uspjeli nakupiti u ta dva tjedna? Pritom ste smanjili količine hrane, ne jedete više pet-šest puta dnevno, a slatko 'smažete' tek ponekad, krišom. I nema pomoći

Razlog zašto ne mršavite vrlo vjerojatno su - ugljikohidrati. No, da se odmah razumijemo: nisu svi ugljikohidrati loši, a mnoge namirnice koje sadrže ugljikohidrate - ima ih i u brokuli - mogu pomoći uravnoteženoj prehrani pogodnoj za mršavljenje. Međutim, postoji nekoliko vrsta hrane s ugljikohidratima koje se možda ne čine previše nezdravima, ali bi vas mogle spriječiti u mršavljenju. Nutricionisti i zdravstveni stručnjaci su jasni: takve namirnice treba izbjegavati što je više moguće, posebice ako često vježbate i radite na mršavljenju.

Dok tijelo zahtijeva ugljikohidrate kako bi se primjereno opskrbilo, današnja standardna prehrana osigurava ih više negoli je potrebno, i to najčešće u obliku rafinirane i visoko prerađene hrane napravljene od brašna, poput tjestenine. To može uzrokovati upale i gastrointestinalne probleme, poput pretjeranog rasta kandide, patogenog kvasca koji je često prisutan u crijevnoj flori. Nadalje, to također može dovesti do debljanja i spriječiti gubitak težine.

S obzirom na te spoznaje o tjestenini i rafiniranim ugljikohidratima, dobra je ideja u svojoj knjizi recepata imati nekoliko alternativa tjestenini koje će imati niski udio ugljikohidrata. Recimo, spiralizatorom se od tikvica mogu napraviti rezanci. Jednostavno se skuhaju na pari i pomiješaju s omiljenim umakom.

Nadalje, kruh je hrana koju treba jesti u umjerenim količinama, prvenstveno zbog svoje prerađene i rafinirane prirode. To se posebno odnosi na bijeli kruh, jer je kalorično gust i sadržava rafinirane ugljikohidrate, a nedostaje mu vlakana i drugih korisnih hranjivih tvari. Rafinirani ugljikohidrati vrlo su upalni i brzo se pretvaraju u šećer, uzrokujući brzi porast glukoze. Redovita konzumacija ove vrste kruha dovest će do debljanja, jer se rafinirane žitarice, šećeri i konzervansi brzo razgrađuju i pohranjuju kao mast.

Rafinirani ugljikohidrati stvaraju stanje niske razine upala u tijelu, što izaziva niz zdravstvenih problema, pa će čovjek osjetiti umor i dekoncentraciju. To neće samo usporiti potencijalni gubitak težine, već će imati i dodatne negativne učinke na cjelokupno zdravlje, uključujući i ono mentalno. Umjesto toga, preporuča se konzumacija kruha od cjelovitog zrna pšenice, koji će konzumenta održati dulje sitim i time spriječiti prejedanje.

Treći značajni protivnik mršavljenju su prženi krumpirići. Sami po sebi nisu loša hrana i obično su odličan izvor ugljikohidrata, kalija, magnezija i drugih vitamina. Nažalost, često se spravljaju u dubokom ulju, i to u onim jeftinim, kao što su ulja od kikirikija, soje i uljane repice. Ta ulja stvaraju slobodne radikale u tijelu koji mogu oštetiti stanice i povezuju se s kroničnim bolestima i drugim upalnim stanjima.

Ipak, najmanje zdrava vrsta ugljikohidrata su takozvani 'ultra prerađeni ugljikohidrati', koji se često nalaze u pakiranim pecivima. Razlog zašto te vrste ugljikohidrata nisu nikako dobre za mršavljenje (dapače!) u bilo kojoj dobi, a kamoli iznad četrdesete, jest taj što ne pružaju nikakve nutritivne koristi, često su lišeni vitamina i minerala, antioksidansa i protuupalnih spojeva. To je vrlo štetno za metabolizam, jer dovodi do skokova inzulina i povećanja IGF-1, upalnog markera, te povećava rizik od kroničnih bolesti i taloženja kalorija (pohranjivanja masti) u tijelu.

Umjesto toga, najbolje je jesti što je moguće manje prerađenih ugljikohidrata i zamijeniti ih cjelovitim žitaricama, orašastim plodovima, sjemenkama, mahunarkama, voćem i povrćem, u njihovu prirodnom, neprerađenom obliku. Oni će pomoći u cilju mršavljenja, jer nisu štetni za metabolizam i protuupalni su, bogati su vlaknima i pomažu u regulaciji težine.