jasno je i zašto

Je li ovo najljepši Advent u Hrvatskoj?

05.12.2023 u 09:48

Bionic
Reading

Zadarski advent jedan je od najpoznatijih na domaćim prostorima, a jasno je i zašto... Blagdanske delicije poput slatkih fritula u kombinaciji s neizostavnim toplim napitcima dio su onoga što nam uvijek stvara osjećaj topline oko duše, a zadarsko sunce i kulisa stoljetnog grada pretvara sve u posebnu adventsku bajku. Od zadivljujućih predstava za djecu i koncerata najvećih domaćih zvijezda do uzbudljive adventske utrke, zadarski advent nudi savršen spoj blagdanske čarolije i mediteranskog šarma

Kako nam se približava blagdansko vrijeme, u zraku je neka posebna čarolija – a u Zadru ta čarolija oživljava na božićnom sajmu smještenom u 25 zadarskih adventskih kućica na Trgu Petra Zoranića i Trgu Pet bunara. Zadarska adventska bajka vraća se sa svjetlucavim svjetlima, veselim ukrasima i neizostavnim feel-good šušurom blagdanskog duha.

Ponuda ovogodišnjeg zadarskog adventa još je bogatija, a svaki posjetitelj uspjet će pronaći nešto po svom guštu.

Adventska spiza

Jedna od prvih stvari koja će vas dočekati na kućicama slatka je aroma fritula, svježe prženih do zlatne savršenosti. Zrak ispunjen ugodnim mirisom ovog tradicionalnog adventskog užitka budi u nama duh Božića te obećava uživanje pri svakom zalogaju. Slatka je ponuda ove godine unaprijeđena i germknedlama i mirisnim talijanskim panettoneom. Ali to je tek početak…

Ponuda hrane na zadarskom Adventu pravi je odraz bogate kulinarske baštine grada. Za one koji vole slane poslastice, kvalitetni domaći burgeri, janjetina s bižima i domaće kobasice zauzimaju središnje mjesto. Pažnju u gastro ponudi zasigurno će privući i burger s tripicama, zanimljiv burger koji spaja tradiciju s modernim fast-food okusima. Također, i ljubitelji morskih plodova doć će na svoje jer ih očekuje primamljiv miris bakalara i friture od miješane sitne ribe, kozica i liganja, ali i neizostavan morski specijalitet - crni rižot od sipe.

Glazbena ponuda

Zadarski božićni sajam nije samo mjesto za kušanje ukusnih poslastica; to je prostor za stvaranje dragih uspomena s obitelji i prijateljima.

Zadrani su oduvijek znali kako se fešta i gradom se uvijek orila pjesma pa su se i ove godine pobrinuli da u gradu ne nedostaje glazbe, smijeha i dobre zabave. Božićni duh u Zadar već je donio Tony Cetinski 24. studenog na otvaranju Adventa te uveo Zadrane u 44 adventska dana. Na pozornici na Trgu Petra Zoranića i ove će godine nastupiti neke od najvećih domaćih zvijezda poput Matije Cveka i Jole, te popularne grupe kao što su Let3, Vatra, Silente, Opća opasnost i poznata zadarska grupa Forum.

Detaljan raspored koncerata možete pronaći ovdje.

Advent po guštu najmlađih

Najmlađim posjetiteljima adventa posebno zanimljive bit će dječje radionice i predstave. Svakodnevno djeci su na raspolaganju tematske radionice uz prigodan animacijski program te šarene predstave poput one o Orašaru. Pažnju mališana privuć će i doček svete Lucije te svetog Nikole, a posebno će ih razveseliti radionica i predstava o Djedu Božićnjaku koje će se odvijati na sam Badnjak. Osim u kreativnim radionicama i predstavama, i mali i veliki uživat će u jedinstvenom dočeku dječje Nove godine koji je zakazan u 11 sati na Narodnom trgu.

Kreativne radionice, vesele predstave i uzbudljiv doček Nove godine mališanima će uljepšati ovo adventsko doba, a cijela će obitelj stvoriti uspomene kojih će se rado prisjećati čitav život.

  • +3
Advent u Zadru Izvor: Promo fotografije / Autor: Bojan Bogdanić

Sportska duh adventa

Zadrane će i ove godine čekati i zabava na Višnjiku, točnije u Zimskom parku ŠC-a Višnjik.

Brojne posjetitelje tamo očekuje natkriveno klizalište koje će osigurati zabavu u svim vremenskim prilikama, ali i veeliki lunapark i ledeni tobogan. Do kraja adventa tamo će se održati preko šezdeset raznih priredbi i sportskih sadržaja, od kojih se ističu dvoranski koncerti 'Tragom Olivera' 2. prosinca te 23. prosinca nastup Gibonnija uz pratnju orkestra.

Sportski sadržaj ne veže se samo za Višnjik, već i za potez od Puntamike do Trga Pet bunara, gdje se održava već tradicionalni Zadar Christmas Run. Rutu od 5 kilometra zainteresirani će trkači istrčati 16.12, a prijave za utrku i uplata kotizacije moguće su do 15.12. Uz to, za sve su trkače pripremljene crvene božićne kapice te prigodne crvene majice, a na navijačima je da ih glasno bodre te podrže ovu hvalevrijednu trkačku avanturu.

Dakle, bilo da ste Zadrani željni blagdanske čarolije ili posjetitelji željni blagdanskog bijega u čarobni Zadar, Advent u Zadru čeka vas raširenih ruku. Neka vas zamamni mirisi vode kroz zemlju kulinarskih čudesa, a nepce neka oduševe raznoliki okusi koji ovu zadarsku adventsku sezonu čine zaista posebnom.

Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima u suradnji s TZ Zadar.