ŠAHOVSKA MODA

Netflixova hit serija pokrenula novi trend: Ovaj uzorak uvjerljivo dominira stajlinzima modnih ovisnica

05.02.2021 u 12:50

Bionic
Reading

Na samom početku nove kalendarske godine, poznate zaljubljenice u modu okupljene na Instagramu uspjele su popularizirati jedan specifičan mikro trend, a riječ je o odjeći i modnim dodacima s uzorkom šahovnice

Zahvaljujući Netflixovoj hit seriji 'Damin gambit' pokrenut je pravi šahovski procvat. Otkako je premijerno prikazana u jesen prošle godine na Netflixu, serija nastala prema istoimenom romanu pokrenula je brojne trendove.

  • +4
Netflixova serija 'The Queen's Gambit' Izvor: Profimedia / Autor: Hollywood Archive / Avalon Editorial / Profimedia

Potraga kupaca za šahovskim setovima na stranicama internetske trgovine eBay skočila je za 250 posto, a istoimeni roman po kojem je serija snimljena uspio je postati bestselerom New York Timesa gotovo 37 godina nakon što je ugledao svjetlo dana.

Osim navedenog, serija je na jednak način uspjela modno utjecati na gledatelje, a upravo nju brojni vide kao glavnog krivca povratka trenda odjeće i modnih dodataka ukrašenih uzorkom šahovnice. Navedeni trend uspio je poprilično zaživjeti na Instagramu s brojnim zaljubljenicama u modu koje u svoje stajlinge posljednjih tjedana vješto uklapaju komade ukrašene ovim efektnim uzorkom.

I dok su klasični kockasti uzorci poput kariranog ili gingham neprolazni modni trend s najvećom popularnošću u zimskim mjesecima, klasični šahovski uzorak na modnoj sceni pojavljuje se periodično.

Istaknut na odjeći, dodacima ili obući mlađe generacije može podsjetiti na emo fazu iz rane mladosti, no danas izgleda itekako šik istaknut na komadima poput kaputa ili kardigana. Sam po sebi upečatljiv, šahovski uzorak nesumnjivo će podići i najjednostavniju kombinaciju, a pojedine dame idu korak dalje kombinirajući nekoliko komada različitih uzoraka šahovnice.

Ako vam se trend šahovskog uzorka ipak učini prenapadnim, uvijek ga možete istaknuti na suptilniji način s torbicom ili maskicom za mobitel kao što to čine modne ovisinice sa Instagrama.