TURSKA POSLASTICA

Neodoljiva i sočna baklava s pistacijem

22.01.2013 u 10:53

Bionic
Reading

Volite li sočne i ukusne slastice, nećete odoljeti poznatoj turskoj baklavi s pistacijem, a donosimo vam recept ravno iz Turske

Ljubiteljica putovanja i fine hrane, blogerica Amy, opisala je na svojim stranicama The Moveable Feasts kako je doživjela Tursku i otkrila recept za ukusne i fine baklave s pistacijem.

Volite li Tursku, ovo je jedan od načina da isprobate dio njezinih čari, a zima i hladni dani su idealno vrijeme za ovako ukusnu poslasticu koja zapravo uopće nije teška za napraviti.

Pistacio treba biti neslan







Za sirup:

1 i 1/4 šalice šećera
3/4 šalice vode
1/3 šalice meda
1 žlica soka od limuna
3 velike trake korice limuna
1 cimet štapić

Nadjev za baklavu:

350 grama sirovih neslanih pistacija
2 žlice šećera
prstohvat soli
Jedna i pol šalica maslaca
1 kore za štrudlu

Priprema:

Za pripremu sirupa kombinirajte šećer, vodu, med, limunov sok i koricu te štapić cimeta. Sve zajedno stavite u lonac i pustite da lagano krčka dok se šećer ne otopi. Kada je sirup gotov preselite ga u staklenu zdjelu da se ohladi, a zatim izvadite štapić cimeta i limunovu koricu. Sirup se može napraviti i do četiri dana unaprijed, a trebate ga spremiti u hladnjak u dobro zatvorenoj posudi.

Nadjev se radi tako da prvo pistacije potpuno usitnite u multipraktiku ili nekom sličnom aparatu. Dodajte im šećer i sol, a prije toga malo odvojite kako biste poslije mogli ukrasiti baklave.

Pećnicu zagrijte na 180 do 200 stupnjeva Celzija. Kore razmotajte i pripremite za nadjev, a tepsiju namažite maslacem. Ova je količina složena za manje tepsije pa kore izrežite da vam ogovaraju jer se slojevi slažu jedan na drugi. Nakon što prvu koru stavite u tepsiju, namažete ju maslacem i posipate pistacijem, sve ponavljate dok imate nadjeva, a imajte na umu da trebate završiti korom na vrhu.

Na kraju prstima lagano pritisnite baklavu od sredine prema krajevima kako bi izašli svi mjehurići zraka iz slojeva te obilno namažite maslacem. Nožem izrežite baklavu na dijamantne oblike i pecite oko 50 minuta. Sirup zalijte po baklavi čim ju izvadite iz pećnice. Nakon što se baklava hladila tri sata, spremna je za posluživanje, a po vrhu posipajte malo pistacija za ukras.