TRADICIONALNI JELOVNIK

Ne znate što biste kuhali ovih blagdana? Tomislav Špiček predlaže ručak na zagorski način

27.12.2020 u 18:39

Bionic
Reading

Blagdani su vrijeme obiteljskih okupljanja i uživanja u ukusnoj hrani. Dok jedni samo degustiraju, na drugima je da smisle ručak u kojem će uživati cijela obitelj. To katkad nije tako jednostavan zadatak pa smo pomoć potražili od cijenjenog chefa i člana žirija RTL-ova showa 'Tri, dva, jedan - kuhaj!' Tomislava Špičeka. Simpatični Zagorac predlaže dva tradicionalna jela koja i sam voli pripremati svojim ukućanima

Meso iz rasola, bijeli žganci i dinstano zelje

Želite li da vam meso ispadne mekše od maslaca, isprobajte stari recept koji se koristi u cijelom svijetu, a garantira izvrsne rezultate. Riječ je o salamurenju, odnosno umakanju mesa u slanu vodu s dodatkom određenih mirodija i namirnica. Meso na ovaj način upija dodatnu vlagu te se neće isušiti tijekom pripreme, a začini će mu dati snažniju aromu.

Za litru rasola potrebno vam je:

  • šalica vode
  • 3 žlice krupne morske soli
  • žlica šećera
  • listić lovora
  • nekoliko zrna krupne soli

Sastojci

  • meso iz rasola
  • svinjska mast, 400 g
  • luk crveni, 6 kom.
  • češnjak, 2 češnja
  • brašno oštro, 300 g
  • krumpir, 5 kom.
  • kiseli kupus, glavica
  • špek (mekši), 200 g
  • bijelo vino, 2 dl
  • lovorov list, 2 kom.
  • papar
  • sol

Priprema

1. Narežite meso na komade veličine za porciju i operite vodom. Stavite u lonac s vodom te prokuhajte 15-20 minuta.

2. Opet operite, vratite u lonac, podlijte vinom i s malo vode. Stavite svinjsku mast, jedan crveni luk rezan na četvrtine te češnjak u komadu, poklopite te pustite da se kuha. Kad tekućina ispari, zapecite sa svih strana. Meso mora biti mekano.

3. Narežite kiseli kupus na deblje rezance, operite ako je prekiseo te dinstajte na špeku i crvenom luku, lovoru i na kraju dodajte malo mljevenog papra.

4. Oguljeni krumpir kuhajte u posoljenoj vodi. Procijedite i sačuvajte vodu. Napravite pire i vratite ga u lonac. Dodajte vodu koju ste sačuvali te oštro brašno. Kuhajte 10 min. uz miješanje.

5. Napravite žličnjake i potom stavljate u tavu s malo masti, još malo zapecite te prelijte dinstanim lukom na masti. Luk mora biti zapržen na smeđe.

Orehnjača

Sastojci

Tijesto:

  • kg brašna za dizano tijesto
  • 100 g šećera
  • 100 g maslaca
  • 1/2 kocke kvasca
  • 2 žumanjka
  • dl mlijeka

Priprema

Šećer, žumanjke i rastopljeni maslac dobro promiješajte. Kvasac i šećer umiješajte u mlijeko. U brašno najprije dodajte masu sa žumanjcima, izmiješajte pa dodajte rastopljeni kvasac. Temeljito umijesite masu na starinski način kuhačom ili mikserom. Tijesto treba biti mekše od uobičajenog za kruh. Ostavite na toplom jedan sat.

Nadjev:

  • 400 g pomiješanih mljevenih i sjeckanih oraha
  • 200 g šećera
  • 2 dl vrućeg mlijeka u kojem se otapa štapić vanilije
  • 2 bjelanjka
  • 5 ml likera od oraha
  • naribana korica limuna

Priprema

Umiješajte orahe i šećer u vruće mlijeko. U ohlađenu smjesu dodajte liker od oraha, naribanu koricu limuna i snijeg dva bjelanjka. Razvaljano tijesto premažite nadjevom i oblikujte roladu. U vatrostalnu posudu ili starinski namašćen pobrašnjeni pleh položite štrucu. Pecite 45 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva.

U slast!