Neuroth

Ne sjedite na ušima: Kada je vrijeme za testiranje sluha?

27.04.2023 u 09:11

Bionic
Reading

Uz novu generaciju slušnih aparata vaš sluh ne mora osijediti zajedno s vlasima; Neuroth nudi slušne aparate koji su neprimjetni i spajaju se na pametne telefone

Procjenjuje se da u Hrvatskoj oko 19 posto populacije ima neku vrstu oštećenja sluha, odnosno oko 200.000 ljudi. Kako bi se prevenirale dugoročne posljedice gubitka sluha, od iznimne je važnosti problem na vrijeme prepoznati i obratiti se liječniku otorinolaringologu-audiologu koji će po potrebi propisati slušni aparat.

'Ovih ste dana možda primijetili kampanju 'Ne sijedi na ušima!. Prema istraživanjima, od trenutka kada osoba primijeti gubitak sluha, do trenutka u kojem odluči reagirati u prosjeku prođe 8 do 10 godina. Iz tog razloga, odlučili smo se poigrati pravopisom u borbi protiv loše statistike. Sluh ne mora „osijediti“ zajedno s vlasima, ako pravovremeno reagiramo na prve znakove njegova starenja. Tehnologije u postupku testiranja, ali i ponudi slušnih aparata koje danas koristimo su tehnologije najnovije generacije. Slušni aparati su sve manji i iznimno diskretni, mogu se povezivati s pametnim telefonom i podešavati putem aplikacije, a dizajnom više nalikuju slušalicama za mobitel. Novi slušni aparati uz poboljšane mikroprocesore sve bolje amplificiraju zvuk i prilagođavaju se potrebama korisnika. Neurothovi educirani akustičari korisnike vode kroz postupak odabira slušnog aparata, početne prilagodbe do aktivnog životnog stila i poboljšane kvalitete života“, pojašnjava Iva Franić, direktorica austrijske tvrtke Neuroth za Hrvatsku te dodala kako je Neuroth u Hrvatskoj prisutan putem 10 slušnih centara u kojima će, uz prethodnu najavu na 0800 303 302, akustičari građanima besplatno testirati sluh.

Bilo to oštećenje blago, teško ili potpuno, osobe koje imaju oštećenje sluha suočavaju se s problemom razumijevanja govora i ostalih okolnih zvukova. Blaga oštećenja uzrokuju da osoba češće traži od sugovornika ponavljanje riječi ili rečenica, teža oštećenja znače da će slušno oštećena osoba gledati sugovornika u usta dok govori, a potpuni gubitak sluha dovodi do potpune komunikacijske izoliranosti slušno oštećene osobe.

Važnost nošenja dva slušna aparata

Iako je tehnologija sve naprednija, u Neurothu upozoravaju da se prava hrvatskih pacijenata posljednjih godina sve više smanjuju. Vrijednost doznake koja se može dobiti preko HZZO-a ne pokriva ni dio vrijednosti suvremenih slušnih aparata, podignuta je granica za nabavljanje slušnih aparata s pet na sedam godina, a HZZO više ne odobrava zamjenu baterije na aparatu putem doznake. Za to vrijeme, u zemljama EU-a je propisivanje i nošenje dva slušna aparata postalo standard, dok u Hrvatskoj vrijede vrlo restriktivna pravila za propisivanje dva slušna aparata. Stručnjaci upozoravaju da je za zaustavljanje gubitka sluha potrebno „pokriti“ oba uha. Ako se slušni aparat nosi samo na jednom uhu, drugo u potpunosti gubi sluh. Obostrani sluh proširuje slušno područje sa 180 na 360 stupnjeva, a potrebno je i manje pojačanje. Dva slušna aparata postižu tzv. stereo učinak uz koji osoba čuje do 12 metara udaljenosti, a s jednim do 3 metra. Uz to, kvaliteta života je nemjerljivo bolja jer se ne narušavaju kognitivne i intelektualne sposobnosti osobe s oštećenjem sluha. Neuroth zato poziva sve zainteresirane da se što bolje informiraju o problemima sluha, a više informacija, uputa i edukativnih materijala je dostupno na web stranici: www.neuroth.hr.

Za termin besplatnog testiranja sluha nazovite: 0800 303 302.

*****

Neuroth je jedna od najstarijih austrijskih, obiteljskih tvrtki za akustiku slušnih pomagala. Tvrtku je 1907. godine osnovala Paula Neuroth, kao „Specijalni centar za slušna pomagala za nagluhe osobe“ u Beču. Sjedište tvrtke Neuroth AG od 1983. se nalazi u Štajerskoj. Danas tvrtka posluje u osam zemalja: Austriji, Švicarskoj, Njemačkoj, Francuskoj, Lichtensteinu, Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji te ima više od 260 vrhunski opremljenih slušnih centara. Iznimka nije ni deset hrvatskih slušnih centara u kojima su kao slušni akustičari zaposleni educiranih stručnjaci iz područja elektrotehnike, medicine, lingvistike i fonetike. Slušna pomagala tvrtke Neuroth su proizvodi visoke tehnologije najpoznatijih svjetskih proizvođača individualno prilagođeni svakom korisniku.