staro pravilo

Ne prestaje vruća rasprava na društvenim mrežama oko mrežastih najlonki Jill Biden: Jesu li one nužan dio odjevne kombinacije?

07.04.2021 u 12:00

Bionic
Reading

Pojavivši se u paru crnih najlonki mrežastog uzorka u zračnoj bazi Andrews Jill Biden, supruga Joea Bidena i prva dama Amerike itekako je privukla pažnju i pokrenula vruću raspravu na društvenim mrežama. I dok su njezin stil mnogi odobravali, drugi smatraju kako je ipak previše odvažan

Odvažan stajling nedavno je doveo Jill Bidenu središte pozornosti. I dok brojni korisnici društvenih mreža hvale njezin modni odabir, drugi smatraju kako se prva dama Amerike trebala ipak odlučiti za neku manje izazovnu kombinaciju.

Međutim, Jill Biden nije prva dama čije su hrabre odjevne kombinacije koje ističu noge privukle pažnju i izazvale pomutnju. 'Uspješne i moćne žene te odabir odgovarajućih najlonki već dulje vremena predstavljaju pravi izazov,' kaže stručnjakinja za donje rublje Cora Harrington za New York Post. Michelle Obama, Melania Trump i Meghan Markle također su se našle na udaru kritika zbog svojih odabira i kombinacija.

Michelle Obama izazvala je pravi modni kaos kada se u intervjuu 2008. godine pojavila bez najlonki. Objasnivši kako ih smatra nezgodnim i kompliciranim jer se lako poderu, razljutila je brojne tradicionaliste koji smatraju upravo taj odjevni komad ključnim po pitanju odijevanja moćnih žena. Desetljeće kasnije Melania Trump privukla je poglede, ali i kritike, pojavivši se u tajicama boje kože koje je uparila sa zelenom jaknom do bedra, čvrsto stegnutom u struku.

'Čini se kako postoji iskrivljeno, podrazumijevajuće pravilo za supruge i zaručnice moćnih političkih vođa,' kaže Harrington, čija je knjiga 'In Intimate Detail' koja obrađuje temu evolucije donjeg rublja objavljena 2018. godine. 'Nepisano pravilo je da te žene trebaju biti gotovo nevidljive i ne bi smjele raditi ili nositi ništa što privlači pažnju.'

Jill Biden Izvor: Profimedia / Autor: MANDEL NGAN / AFP / Profimedia

Vojvotkinju od Cambridgea, Kate Middleton često hvale jer vrlo pozorno i bez greške slijedi protokole odijevanja kraljevske obitelji te uvijek nosi najlonke kada je u javnosti, posebno u društvu kraljice. S druge strane, Meghan Markle pokazuje gole noge kada god to poželi. Tako se bez najlonki pojavila na zaručničkim slikama 2017. godine, a njezin stajling na predstavi 'Hamilton' godinu dana kasnije zamalo je izazvao raskol u kraljevskoj obitelji.

'Odjevne kombinacije pripadnica kraljevskog dvora uvijek uključuju najlonke boje kože. Rekla bih da je to jedino čvrsto i postojano pravilu u smislu što kraljica zahtijeva po pitanju odijevanja,' rekla je tada novinarima stručnjakinja za kraljevsku obitelj Victoria Arbiter.

Zašto se svi toliko uzrujavaju oko ženskih najlonki, odnosno njihovog nenošenja? Tijekom 20. stoljeća čarape su bile sinonim ženstvenosti i bile su nužan dodatak svakog ženstvenog izgleda. Najlonke izrađene od svile postale su popularne tijekom dvadesetih godina prošlog stoljeća, zajedno s kraćim suknjama. DuPont je prvi predstavio najlonske čarape na Svjetskom sajmu 1939. u New Yorku, a u prva četiri dana od lansiranja na tržište prodano je vrtoglavih četiri milijuna pari. Mrežaste čarape s uzorcima u obliku dijamanata obožavali su pin-up modeli 1950-ih jer su naglašavali obline i privlačili poglede upravo na noge.

Krajem devedesetih uvriježeno pravilo da supruge političara obavezno nose najlonke počelo je gubiti na snazi, a početkom ovog stoljeća najlonke su postale sve manje popularan modni dodatak. U korak s time ide i popularizacija sve slobodnijeg i ležernog načina odijevanja. 'Od žena na radnom mjestu i u društvu više se ne očekuje da pokrivaju potkoljenice i listove. I to je sjajno,' kaže Harrington.

I dok su avangardna modna kombinacija i mrežaste čarape Jill Biden podigli popriličnu prašinu, također su otvorili prijeko potreban dijalog o zabavi, ženstvenosti i modi za žene svih dobnih skupina i položaja.

'Ljudi će pogledati Jillinu kombinaciju i smisliti načine na koje se mogu izraziti odjećom bez straha od osude. Povest će se za idejom: ako prva dama može odjenuti ono u čemu se osjeća samopouzdano i snažno, suočiti se s kritikama, ali i dalje hodati uzdignute glave, mogu i ja,' zaključuje Harrigton.