uređenje sa stilom

Ne može elegantnije: Ovo su najpoželjnije boje zidova za spavaću sobu

21.01.2023 u 21:24

Bionic
Reading

Spavaće sobe rijetko kada su isključivo prostorije za spavanje: često imaju višestruke uloge kao čitaonica, kućni ured, prostor za odmor, pa čak i prostor za vježbanje. No mudrim definiranjem tog prostora - bilo da se odlučite za bogatu toplu boju koja nadahnjuje ili stvorite paletu komplementarnih nijansi za različite funkcije – spavaća soba lako će postati jedna od najelegantnijih u domu

Definiranje prostora koji se koriste u različito vrijeme postaje sve važnije, tako da možemo promijeniti raspoloženje i opustiti se na kraju radnog dana. Ako planirate preurediti spavaću sobu, svakako je dobro na umu imati definirajuće boje i tehnike naglašavanja koje će ove godine dominirati svijetom dizajna.

Sunčane i tople nijanse

Stvorite toplu atmosferu u svojoj sobi nijansama inspiriranim pucketanjem vatre i umirujućim zalascima sunca. ‘I dalje priželjkujemo umirujuće spavaće sobe, ali postoji potreba za toplinom i utočištem', kaže stručnjakinja za boje Annie Sloan. 'Spavaće sobe postaju ugodnije, stoga pogledajte nježne boje poput onih kakve kreira vatra, koje će sjajiti u zimska jutra i nevjerojatno odražavati ljetne zalaske sunca.'

Odaberite zemljane nijanse nadahnute pustinjom, a u godini pred nama znatno će manje biti poželjne hladnije spavaće sobe te će ustupiti mjesto onim ugodnijima - s bojama koje djeluju kao zagrljaj.

Neutralne nijanse s toplim podtonovima

'Ako niste spremni prihvatiti hrabrije tonove, potražite neutralne s toplim tonovima. Transformativna moć neutralnih nijansi može se iskoristiti za stvaranje monokromatskog izgleda ili se može upariti s intenzivnim bojama za personalizaciju bilo kojeg prostora', kaže Erika Woelfel, potpredsjednica odjela za boje i kreativne usluge u Behru. Naprimjer, uparena s hladnim tonovima, bež boja stvara ravnotežu u mirnim prostorima, kao što su kupaonice i spavaće sobe. Ostali izvrsni neutralni izbori su siva i boja pijeska, svestrane neutralne nijanse koje daju topao, osebujan osjećaj gdje god se koriste.

Kontrastni stropovi i stolarija

Budući da u spavaćoj sobi ne provodimo toliko vremena kao u zajedničkim prostorima, poput dnevnog boravka ili kuhinje, naglašavanje stolarije i drugih arhitektonskih elemenata bojom vašoj mirnoj oazi može dodati osobnost bez osjećaja natrpanosti i pretjeranosti. Osim toga, to je idealan način testiranja novih nijansi. Tople boje prskane po strukturalnim detaljima – gredama, oslikanim stropovima i oslikanim vijencima - pomoći će vam da se sigurnije poigrate manje tradicionalnim nijansama za spavaću sobu.

Bogata crvena i zelena

Korištenje dubljih tonova u spavaćoj sobi može vam pomoći promijeniti način razmišljanja na kraju dana, kaže Joe Studholme, kustos za boje u Farrow & Ballu. ‘Većina nas preferira biti u svijetlim prostorijama tijekom dana i tamnijim prostorima navečer ili noću, podsvjesno radeći s prirodnim svjetlom. Tople i zemljane boje bit će vrlo popularne u spavaćim sobama, a pogotovo će biti privlačne onima koji vole prigrliti tamne nijanse nalik na utrobu - posebno kada se preslikaju na strop', kaže.

Ove su boje tople, gostoljubive i s njima je iznenađujuće lako živjeti - omogućuju odmor, dodaju intimu i asociraju na udobnost. No tu je jedno upozorenje: ako se odlučite za dublju boju na zidovima ili stropu, izbjegavajte svijetle, kontrastne ukrase koji mogu prekinuti spokojnost prostora. Te strukturne elemente najbolje je odabrati u tonski pratećoj nijansi.

Naglašeni zidovi i oblici

I dok popularnost bojom istaknutih zidova u drugim sobama možda opada, oni i dalje predstavljaju način testiranja nove sheme boja s malim ulaganjima – a posebno dobro funkcioniraju u spavaćoj sobi. U tom slučaju najbolje je obojiti zid iza kreveta u jači ton.

Umjesto bojenja cijelog zida, tu je usmjerenija upotreba akcenta. Koristite boju za naglašavanje samo na donjoj polovici zida. A tu su i oslikani oblici. Posebno su popularni lukovi iznad kreveta, kod koji živopisnije boje dolaze do izražaja.